Met de Jan Plezier langs de Oude Riet en Marumerlage

Een doek op een hek: ‘Welkom buiten’. Daarachter Marumerlage. Nieuwe natuur in het Westerkwartier. Er wandelen kan nu niet, de vogels broeden, er langsrijden kan wel.

De Jan Plezier op weg door het Westerkwartier. FOTO PETER WASSING

De Jan Plezier op weg door het Westerkwartier. FOTO PETER WASSING

Zorgen zijn er bij Petrus de With. Hij moet Tweede Paasdag met zijn Jan Plezier drie rondritten maken vanaf de Cazemier Boerderij in Tolbert, maar ontdekt ’s ochtens dat de rechtervoorband van de tractor lek is. Hoe dat kan is een raadsel. Omdat het kort dag is, blijkt oppompen de enige optie. Ventiel goed vast en op hoop van zegen.

Even voor twaalf, vlak voor de eerste tocht, constateert De With dat de band nog steeds vol lijkt. Een schop er tegenaan bevestigt dat. Hij rijdt tractor en wagen voor, loopt nog even de boerderij binnen om meer mensen te halen en met een mannetje of vijftien aan boord zet de combinatie zich in beweging.

Langs de natuur

De route loopt door Tolbert, Niekerk, Nuis en Marum en langs de natuur in het Westerkwartier. Het waait, behoorlijk zelfs, maar dat past bij het landschap. Het is voormalig veenland, dat volgens het credo ‘droge voeten, nieuwe natuur’, voorbestemd is om nieuwe wildernis te worden. De loop van de Oude Riet wordt hersteld en nu al broeden 75 gruttopaartjes in Marumerlage.

De tochtjes vanuit de Cazemier Boerderij in Tolbert zijn onderdeel van Ei Ei Westerkwartier, de start van het toeristische seizoen. Het evenement werd voor de achtste keer georganiseerd door Ondernemersvereniging Toerisme Westerkwartier. Nadat voorzitter Jan Oomkes een bijzondere taart van hobbybakster Christine Eitens onthulde, presenteerden ondernemers zich op verschillende locaties in het gebied.

In de toekomst meer te zien?

Runderland stond in de Cazemier Boerderij met onder meer knuffelkoeien, droge worst en Cowdies ijsjes, in Marum was het Ezelpark een van de adressen waar de deuren open waren, in Opende prijkte de opening van de Blotevoetenhof op de agenda en kennismaken met struisvogels, emoes, nandoes en alpaca’s kon bij De Kreij in Boerakker.

De rit met de Jan Plezier vergde een uurtje. De With, zelf uit Lutjegast, fungeerde als chauffeur en praatte via de geluidsinstallatie zijn gasten bij over de streek. Liever had hij ons dóór de Marumerlage gevoerd, maar vanwege het broedseizoen bleek dat niet mogelijk.

De vraag is ook of er meer te zien zou zijn geweest. Marumerlage is het eerste deel van een veel groter natuurgebied in wording en de begroeiing moet nog op gang komen. Maar dat daar veel van wordt verwacht bleek uit het doek op het toegangshek: ‘Welkom buiten’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu