Met de auto, per fiets of lopend door XL-teststraat in MartiniPlaza: zo gaat het er maandag aan toe

De hoofdingang van MartiniPlaza. Foto: Albert-Jan Garama

De GGD is met hulp van defensie bezig acht corona-teststraten op te bouwen in evenementencentrum MartiniPlaza in Groningen. Je kan met de auto, fiets of lopend door de hal om je te laten testen.

De XL-testlocatie gaat maandag om 13.00 uur open. Iedereen uit Noord-Nederland met corona-achtige klachten kan zich er laten testen, waarschijnlijk met een sneltest óf een gewone PCR-test.

,,Het gaat allemaal heel snel nu’’, zegt een woordvoerder. ,,We bouwen de teststraten letterlijk op nu, maar regelen ook de ICT, het personeel en de routes die auto’s, fietsers en voetgangers er kunnen volgen.’’

Uitbreiding in Drenthe en Friesland

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de leiding bij de ontwikkeling van de XL-testlocaties. Die komen bovenop het bestaande aanbod van GGD-testlocaties. Er komen acht XL-locaties verspreid door het land. In enkele regio’s komen iets kleinere L-locaties. En in Friesland, Drenthe en Zeeland kan waarschijnlijk uitbreiding van de bestaande locaties volstaan.

Naar verwachting kunnen er in MartiniPlaza dagelijks 2500 testen gedaan worden. De uitslagen ervan worden automatisch opgenomen in het computersysteem van de GGD’s. Afspraken maken kan via het landelijke telefoonnummer of de site.

Wie de testlocatie gaat bemannen is volgens de woordvoerder nog niet helemaal zeker. Het leger is wel bij de voorbereiding en opbouw betrokken. Militairen van 43e Gemechaniseerde Brigade uit Havelte hebben de afgelopen weken trainingen gevolgd om coronatesten te kunnen afnemen.

Achterin binnenrijden

In MartiniPlaza wordt waarschijnlijk de hal links van de hoofdingang gebruikt voor de teststraten. Auto’s kunnen achterin het gebouw naar binnen, en er ook via de achteringang weer uit. Naast vijf straten voor auto’s komen er drie teststraten voor fietsers en voetgangers.

Hoe veel er van gebruik gemaakt gaat worden is nog helemaal afwachten. Het aantal mensen dat zich bij de GGD’s laat testen is de afgelopen week gedaald, zowel in Groningen en Drenthe als landelijk. Tegelijk is er een wildgroei aan commerciële teststraten gekomen. Verschil is dat de GGD-testen gratis zijn en de uitkomst ervan sowieso wordt geregistreerd in de coronastatistieken. Bij commerciële testers is die registratie soms niet in orde, en ze kosten geld.

De GGD’s en een deel van de commerciële testers benadrukken dat testen alleen kan na klachten. Testen zonder klachten geeft namelijk een minder betrouwbare uitslag.

Nieuws

Meest gelezen

menu