Met de trein van Groningen via Stadskanaal en Emmen naar Enschede: ChristenUnie wil onderzoek naar Nedersaksenlijn

De Nedersaksenlijn.

Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) vraagt maandag aan het kabinet om een haalbaarheidsonderzoek naar de komst van de Nedersaksenlijn, een spoorverbinding tussen Groningen en Enschede via Stadskanaal en Emmen.

Van der Graaf dient het voorstel mede in namens coalitiepartijen CDA, VVD en D66. De ChristenUnie acht de komst van deze lijn van groot sociaal en economisch belang voor de regio. Deze zou niet alleen meer goederenvervoer opleveren en de drukke lijn Meppel - Zwolle ontlasten. De lijn maakt het bedrijven door een betere bereikbaarheid ook aantrekkelijker zich hier te vestigen en niet te verkassen.

Aansluiting op Bentheimer Eisenbahn?

In het traject ontbreekt nog de verbinding tussen Veendam en Emmen. Van der Graaf wil ook dat de aansluiting voor goederen- en personenvervoer op de Duitse Bentheimer Eisenbahn - via Emmen, Coevorden, Rheine, in het onderzoek wordt meegenomen. Wanneer het kabinet hiermee instemt, dan dient er voor de zomer duidelijkheid te zijn.

Zij pleitte al eerder voor het doortrekken van het spoor van Veendam naar Stadskanaal. ,,In 2024 is dit gereed en nu blijft er nog een klein stukje over. Zowel de provincies Groningen, Drenthe als Overijssel toont belangstelling deze ontbrekende schakel op te lossen. Zowel reizigers als het goederenvervoer hebben hier baat bij.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu