Met gids Paulien blijft het nooit bij een wandeling

Al meer dan veertien jaar verzorgt Paulien Ex van Paulien Excursions allerlei wandelingen door Stad. Zondag luidde ze de lente in met een kuier langs hofjes en binnentuinen.

De groep buigt zich over Het Tiende Teken. FOTO JAN ZEEMAN

De groep buigt zich over Het Tiende Teken. FOTO JAN ZEEMAN

De zondagsvouw is nog niet uit zijn wang verdwenen, of hij moet al op de foto in de loofgangen van de Prinsentuin. Nee, met veel enthousiasme gaat het lopen nog niet gepaard bij de lange man op flitsende gympen met een paarse glans.

,,Kom op’’, zegt Aukje Atsma (47)lachend tegen haar partner John (52). ,,In het buitenland vind je wandelen ook altijd leuk.’’

Dat de twee op deze waterkoude en druilerige zondagse lentemorgen (wat heet!) een tikje later zijn dan de afgesproken half elf aan de voet van de Martinitoren, drukt op geen enkele manier de pret. Het is een gekeuvel van jewelste op de plek waar stadsgids Paulien Ex haar wandeling start: langs hofjes en binnentuinen deze keer.

Tangoklas

Van de vijftien deelnemers drukt ten minste de helft vrolijke kussen op elkaars wang. ,,We kennen elkaar van de tangoklas’’, licht Carolien van Leeuwen (50) toe. Al voor vertrek lijkt de groep het eens: wandelen met Paulien is leuk. ,,Ze weet altijd onverwachte dingen op plekken die je dacht te kennen’’, zegt Van Leeuwen. Kogelgaten in muren waar je dagelijks en nietsvermoedend langs loopt, woningen in een een oud ijspakhuis in de Westerhavenstraat.

En inderdaad, al bij de eerste stop – het overbekende Martinikerkhof – diept Ex een weetje op uit haar geheugen dat bij niemand in de groep bekend is: midden op het vroegere kerkhof verrees in 1990, op de plek waar tot in de zeventiende eeuw de zogeheten Sint-Walburgkerk stond, Het Tiende Teken , een achthoekig kunstwerk in de vorm van een put.

Gruoinga

,,Op elke hoek staat een letter’’, zegt Ex. De letters samen vormen het woord Gruoinga, de oude naam van Groningen. ,,En wie vanaf de hoekpunten een rechte lijn zou trekken, komt uit bij een van de negen stadsmarkeringen die Groningen in 1990 kreeg ter ere van het 950-jarig bestaan van de stad.

Vanaf hier gaat de wandeling verder, via de Prinsentuin met ‘de meest gecompliceerde zonnewijzer van het land’ naar het Geertruidsgasthuis (ook wel het Pepergasthuis) in de Peperstraat, waar achter de vele cafés een vroegere pelgrimsgasthuis schuilgaat, dat nu wordt bewoond. En wie heeft er ooit geweten dat hier vroeger ook een dolhuis was, vol arme zielen die op zondag tegen betaling bezichtigd werden?

Zo zie je maar weer, knikt Joop Kok (67). ,,Er is zo veel in je eigen stad wat je niet weet.’’ Het is de reden waarom hij en zijn vrouw Carolien van Leeuwen maar blijven aansluiten. Van Leeuwen: ,,Het blijft nooit bij één wandeling.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu