Met hulp van deze 'Dragon Runner' haalde de EOD een vloeistof uit de bomflat in Beijum

Een medewerker van de EOD met de Dragon Runner. Foto: 112Gr

Uit het appartement in de 'explosieve' flat in Groningen is zondag aan het einde van de middag een vloeistof verwijderd. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) is al sinds zaterdagavond bezig in het pand in de wijk Beijum. De dienst zette een explosievenrobot in: de Dragon Runner.

Het is nog onduidelijk om wat voor vloeistof het gaat.

In de flat aan de Wibenaheerd in Beijum was vrijdagavond een flinke explosie waardoor twee woningen onbewoonbaar werden. Een dag later was er weer reuring: veel hulpdiensten kwamen ter plaatse en schakelden de Explosieven Opruimings Dienst in omdat er explosieven in de woning aanwezig zouden zijn. Er werd inderdaad explosief materiaal gevonden.

Dragon Runner

Bij de operatie werd de Dragon Runner ingezet. Dat is, zo schrijft Defensie , een explosievenrobot die op afstand te bedienen is. Het gaat om 'de derde, kleinste en lichtste telg uit de explosievenrobotfamilie van de EOD. De robot is bedoeld om verdachte situaties in kleine ruimtes te verkennen in binnen- en buitenland. De Dragon Runner verlaagt zo het risico voor de explosievenruimers.'

Op de robot zit een camera om de ruimte te verkennen. Het apparaat heeft geen gereedschap aan boord voor onderzoek of ruiming.

De Dragon Runner is met zijn 20 kilo klein en licht. Daarom wordt de robot vaak ingezet in kleine ruimtes, zoals aan boord van schepen, treinen en vliegtuigen.

Nieuws

Meest gelezen

menu