Met potten en pannen in actie op de Grote Markt in Groningen tegen racisme en fascisme: 'We zitten op een kantelpunt'

Enkele honderden Groningers demonstreerden zondagmiddag op de Grote Markt tegen racisme en fascisme. Met tamboerijnen, potten en pannen gaven zij te kennen dat racisme nog steeds een groot probleem is in Nederland.

Op de Grote Markt in Groningen demonstreerden zondagmiddag enkele honderden mensen tegen racisme en fascisme.

Op de Grote Markt in Groningen demonstreerden zondagmiddag enkele honderden mensen tegen racisme en fascisme. Foto: DvhN

„Ik heb het gevoel dat we op een kantelpunt zitten”, zegt Afra Rijkhoff (25) uit Groningen. Zij is een van de mensen die naar de Grote Markt is gekomen. „Ik denk dat meer mensen zich realiseren dat racisme een probleem is in Nederland. Dat probleem moet worden opgelost.”

De demonstratie van zondag is georganiseerd door verschillende clubs waaronder IDEA, Groningen Feminist Network en Internationale Socialisten Groningen.

‘Racisme is ook een pandemie’

Naast het maken van lawaai worden er leuzen gescandeerd en zijn er verschillende sprekers. De demonstranten hebben kleedjes mee en dragen protestborden met kreten als ‘Racisme is ook een pandemie’ en ‘Black Lives Matter’. Ze zijn van alle leeftijden en de actie trekt veel bekijks.

Irene Omole en Collins Ogunsuyi dragen samen het gedicht ‘Dear Racism’ voor en Ka Yan Lam van Asian Raisins vertelt over haar ervaringen met racisme. Aziatische Nederlanders zijn al decennia mikpunt van spot en belediging, maar sinds het coronavirus zijn intrede maakte is de openlijke discriminatie van Aziatische Nederlanders toegenomen.

Anouk Abbingh (22) vindt dat de regering zich meer bewust moet zijn van racisme in Nederland. „Daarom sta ik hier. Het is toch vreemd dat een kabinet moet aftreden om zo iets ernstigs als de toeslagenaffaire, maar dezelfde partijen nu waarschijnlijk weer het kabinet gaan vormen?”

Meer demonstraties dan vijf jaar geleden

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de Grote Markt gevuld is met demonstranten. Er zijn de laatste tijd regelmatig protesten in Groningen. Het aantal demonstraties is in de afgelopen vijf jaar flink opgelopen. In 2017 werden er in Groningen 27 demonstraties georganiseerd, in 2019 waren het er 114, in 2020 95 en voor het jaar 2021 staat de teller inmiddels op 19 demonstraties.

Universitair docent Berend Roorda van de Rijksuniversiteit Groningen beaamt dat er meer wordt gedemonstreerd dan vroeger. Hij is gespecialiseerd in demonstratierecht. „Neem bijvoorbeeld Den Haag. Dat is de demonstratiehoofdstad van Nederland. Zo rond 2000 werd daar jaarlijks zo’n 350 keer gedemonstreerd. Nu zijn dat er 1650 per jaar. Alleen al in Den Haag.”

Hij vermoedt dat sociale media hier een rol in spelen, net als de polarisatie van de samenleving. „Daar is met name door sociologen onderzoek naar gedaan. Het is nu vrij gemakkelijk om veel mensen op de been te brengen en nieuws verspreidt zich ook snel. Onderwerpen komen zo ook op de politieke agenda.”

‘Gaat om een betere toekomst’

Eerder deed ze eigenlijk nooit mee aan demonstraties, maar sinds een paar weken is Laikuen Chan (35) uit Groningen regelmatig bij protestacties te vinden. „Het gaat om heel belangrijke onderwerpen en ze hebben allemaal met elkaar te maken”, zegt ze. „Onderwerpen als klimaat en gelijkheid gaan allemaal om een betere toekomst. Daar moeten we samen voor zorgen. Ongelijkheid voor één iemand, betekent ongelijkheid voor ons allemaal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu