De nieuwe coronaregels zijn ingegaan. Wat mag je wel en niet sinds 1 juni? Een knappe jongen die het weet

Een terras in Den Haag. De tafeltjes staan klaar voor de heropening op 1 juni. Foto: ANP/Koen van Weel

Hoe verder Nederland van het slot gaat, hoe ingewikkelder het wordt. Wat mag er sinds 1 juni wel en wat niet? Een tocht door het coronadoolhof aan de hand van zeven vragen.

Hoeveel mensen mag ik straks thuis op mijn verjaardag vragen?

Maak die verjaardagskring maar groter! De regel nu is nog: maximaal drie mensen op bezoek, buiten de mensen die er al in het huis wonen. En afstand houden. Sinds 1 juni geldt er geen maximum meer voor het ontvangen van bezoek thuis, maar je moet nog wel afstand houden.

Buiten gaan zitten lijkt dan, qua besmettingskans, een betere optie dan binnen. Het is er sowieso het weer voor. Bij overlast kan de politie overigens wel ingrijpen.

Mag ik (weer) met vrienden chillen in het park?

Ja, sinds 1 juni mag dat weer, meldt de politie. Mits je onderling de afstand van 1,5 meter houdt. De laatste weken was de situatie nogal gecompliceerd omdat de ene regio anders handhaafde dan de andere. Maar vanaf 1 juni is het verbod op dergelijke samenkomsten in de buitenruimte verdwenen. De officiële aanwijzing van het ministerie van VWS stelt geen maximum voor de grootte van die groep.

,,Maar het is niet de bedoeling dat er sprake is van grote groepen.” Evenementen blijven sowieso tot 1 september verboden. Ook blijft de regel dat je 1,5 meter afstand moet bewaren. En het advies ‘vermijdt drukte’ blijft staan. ,, Bij excessen kunnen de veiligheidsregio’s optreden op basis van een noodbevel”, meldt het ministerie.

Mag ik met vrienden samen in één vakantiehuisje?

Welkom in het coronadoolhof. Ja, dat mag, maar het kan wel ingewikkeld zijn voor wie zich aan de richtlijnen wil houden. Roompot, eigenaar van veel vakantiehuisjes, zegt het zo: ,,Je mag met vrienden of familie in dezelfde woning verblijven, als jullie 1,5 meter afstand van elkaar houden.”

De rijksoverheid bevestigt dat: je mag sinds 1 juni met meerdere gezinnen gebruik maken van een vakantiehuisje. Mits je 1,5 meter afstand bewaart én ‘men moet toegang hebben tot eigen sanitair’. Of die laatste zin inhoudt dat er ‘eigen sanitair’ in het vakantiehuisje moet zijn of dat ieder gezin/vriend eigen sanitair moet hebben, wordt niet verder uitgelegd. Hiswa-Recron, belangenorganisatie van vrije tijdsbedrijven, zit met hetzelfde probleem.

,,Wij interpreteren het vooralsnog als dat je met meerdere gezinnen of vrienden in een huis kunt verblijven, maar ieder gezin of vriend zijn eigen sanitair moet hebben.”

Dat lijkt in lijn met de regels voor campings: die mogen op z’n vroegst pas op 1 juli weer de gezamenlijke was- en wc-hokken open gooien.

Mag ik mijn ouders met de auto ophalen om naar ons toe te komen?

Nee, stelt de politie. Tenminste: niet als je niet met je ouders samenwoont in één huis. ,, Het is onverstandig én strafbaar om met drie personen (of meer) in een auto te zitten als je niet uit hetzelfde gezin komt. Dit is omdat je geen 1,5 meter afstand kunt houden van elkaar. Het kan je een boete opleveren van 390 euro en een aantekening op je strafblad.”

Twee huisgenoten tellen in dit geval ook niet voor één persoon. Maar mag ik dan wel eerst mijn moeder en dan mijn vader ophalen? Wederom de politie: ,,Het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Maar je kunt er geen boete voor krijgen.” Onverstandig? Maar de rijscholen zijn, met goedkeuring van de overheid, toch ook weer aan het werk? Klopt. Dus zegt u het maar….

Mag oma de kleinkinderen weer knuffelen?

Officieel niet. De richtlijn van de overheid blijft onveranderd: Opa en oma (jonger dan 70) kunnen wel op bezoek komen, maar alleen als iedereen gezond is en 1,5 meter afstand houdt. Ouderen van boven de 70 worden sowieso tot de kwetsbare doelgroep gerekend.

Krijg ik nu wel of geen boete als ik het verkeerde mondkapje in de trein draag?

Het mondkapjesdebat is al een tijdje een nationale obsessie. De huidige stand van zaken is dat de kapjes sinds 1 juni verplicht zijn in het openbaar vervoer, voor reizigers van 13 jaar en ouder. De oproep van het kabinet is dan om niet-medische mondkapjes te dragen.

Zelfgemaakte kapjes (bij voorkeur van katoen) mogen daarom ook. Maar een sjaal of een mondkapje gemaakt van een sok, mag dan weer niet.

Wie geen mondkapjes draagt, wordt gevraagd dat alsnog te doen en kan uiteindelijk 95 euro boete krijgen. Het is niet zo, stelde premier Rutte, vorige week in de Tweede Kamer, dat wie met een medisch mondkapje (in plaats van met een niet-medisch kapje) op het OV in stapt, ook een boete krijgt. ,,We vragen mensen alleen de medische maskers voor de zorg te bewaren”, zei Rutte.

Met wie mag ik vanaf maandag naar de kroeg, het restaurant of het terras?

Voor cafés en restaurants geldt binnen een maximum van 30 bezoekers. Resereveren is verplicht, óók als je even een biertje wilt drinken in de kroeg.

Iedereen krijgt bij binnenkomst een controlegesprek.

Eenmaal binnen moeten we 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren. Maar: aan een tafeltje mogen wel twee personen binnen 1,5 meter van elkaar zitten, ook al behoren ze niet tot een gezin. Drie of meer personen mogen alleen binnen 1,5 meter aan een tafel of de bar zitten als zij 1 huishouden vormen.

Op het terras is reserveren niet verplicht, al kan de ondernemer daar wel voor kiezen. Buiten gelden dezelfde afstandsregels als binnen. Op het terras mag je niet staan, iedereen moet aan tafeltjes zitten. Op het terras geldt geen maximum aantal bezoekers.

Nieuws

Meest gelezen

menu