Methode-Ter Apel tegen overlast asielzoekers - met de ketenmariniers - krijgt landelijk navolging

Kinderen op het terrein van het azc Ter Apel. Foto: Archief ANP

De wijze waarop overlast door asielzoekers in Ter Apel wordt bestreden, wordt de komende tijd uitgerold over het hele land.

Dat blijkt uit de brief die staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) deze week aan de Tweede Kamer schreef. In de brief gaat zij in op het toegenomen aantal incidenten in azc’s.

In Ter Apel doen de incidenten zich in het asielcentrum voor en in het dorp zelf. Met name asielzoekers uit veilige landen, zogeheten veiligelanders, plegen daar regelmatig winkeldiefstallen.

Ketenmariniers moeten overlast terugdringen

Het rijk stelde daarom vorig jaar Henk Wolthof en Cor de Lange als ketenmariniers aan. Zij moeten de overlast in Ter Apel terugdringen. Ze doen dat onder meer door veiligelanders gebiedsverboden op te leggen als ze zich misdragen. Ook worden mensen die steeds een asielverzoek indienen, in bewaring gesteld en teruggestuurd.

Drie ketenmariniers, de derde is de in de Randstad gestationeerde Jur Verbeek, maken ook gebruik van een soort zwarte lijst waarop asielzoekers staan die zich zwaar hebben misdragen. Die lastpakken die ook in andere azc’s in Nederland verblijven, worden scherp in de gaten gehouden en hard aangepakt als ze opnieuw over de schreef gaan.

Vooral in het Noorden

De ketenmariniers werken nu vooral in het Noorden met die lijst. Broekers-Knol schrijft dat deze aanpak landelijk uitgerold gaat worden en dat ook andere in Ter Apel opgedane ervaringen elders gebruikt kunnen gaan worden. Daartoe gaat ze een vierde ketenmarinier werven.

Henk Wolthof is blij met die versterking. ,,Ook gaan Cor de Lange en ik meer uren besteden aan ons werk. We zullen ook in andere azc’s zijn als daar sprake is van overlast, maar dat gaat niet ten koste van Ter Apel.’’

Het aantal incidenten in Ter Apel steeg vorig jaar overigens wel. De hoop is dat de maatregelen dit jaar effect sorteren.

Nieuws

Meest gelezen

menu