Mevrouw Fictief moet weer een hartritme krijgen

Het klinkt misschien gek, een reanimatiecompetitie in een ziekenhuis. Toch is er elk jaar een in het UMCG. Zo ook vrijdag. ,,Reanimeren is een hot item.''

Een reanimatieteam buigt zich over mevrouw Fictief. FOTO JAN WILLEM VAN VLIET

Een reanimatieteam buigt zich over mevrouw Fictief. FOTO JAN WILLEM VAN VLIET

Fietspomp

Met een gele fietspomp pompt Koen van der Velde wat extra lucht in de longen van ‘mevrouw Fictief’; haar borstkas zwelt op. Even later drentelt een horkerige verpleegkundige binnen. ,,Och, mevrouw Fictief, voelt u zich weer niet lekker, net zoals de vorige zes keer dat u belde?’’

Binnen de kortste keren staat een vijfkoppig reanimatieteam over mevrouw Fictief gebogen. Onder leiding van een arts reanimeren ze haar, net zo lang tot ze weer ademt.

Oefenpop

Mevrouw Fictief bestaat niet echt. Ze is de oefenpop waarop zeven reanimatieteams van het UMCG gisteren hun reanimatievaardigheden testten tijdens de jaarlijkse reanimatiecompetitie: een bij tijd en wijlen zeer geestig rollenspel over een bloedserieus onderwerp.

,Ja, het klinkt misschien gek’’, zegt Rowdy Veen. ,,Maar reanimeren is een hot item .’’ Veen is lid van de UMCG-reanimatiewerkgroep. Vandaag ziet hij er, met zijn geruite jasje op een nette spijkerbroek, uit als een talkshowhost. Samen met Van der Velde (de stem van mevrouw Fictief), Machlon Huiting (de verpleegkundige) en presentator Rink van Rijswijk leidt hij de boel in goede banen. Om beurten werken zeven reanimatieteams zich in het zweet om de buiten bewustzijn geraakte mevrouw Fictief weer een hartritme te bezorgen. Dit ten overstaan van een deskundige jury, die beoordeelt of alles op de juiste wijze gebeurt. Tientallen geïnteresseerde UMCG-medewerkers volgen alle verrichtingen live en op groot scherm, vanuit de stoelen van de Blauwe Zaal (de collegezaal van het ziekenhuis).

Finale

De inzet: meer betrokkenheid creëren én - voor de winnaars - een plek in de landelijke wedstrijd op 3 juni in Utrecht. De winnaar daarvan mag naar de Europese finale.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu