Meyer Werft vraagt corona-offer van personeel: geen kerstbonus, geen vakantiegeld (maar ook geen baangarantie)

In betere tijden. Cruiseschip Ovation of the Seas gaat uit het dok van Meyer Werft. Foto: archief DvhN

De directie van de Meyer Werft in Papenburg vraagt een ongekend loonoffer van het personeel, maar wil daarvoor nauwelijks baangarantie geven.

De directie wil de scheepswerf in de benen houden ten koste van het vaste personeel. Dat is de overtuiging van vakbond IG Metall en de ondernemingsraad.

Onderhandelingen stukgelopen

Onderhandelingen tussen de vakbond, ondernemingsraad (OR) en de directie van de scheepswerf zijn stukgelopen. ,, Er werd een enorm loonoffer van de ruim vierduizend medewerkers gevraagd ”, zegt IG Metall vakbondsman Thomas Gelder. ,,Een klap in het gezicht van de medewerkers”, zegt OR-voorzitter Nico Bloem.

De directie wil dat de vaste medewerkers, onder wie tientallen Nederlanders uit de grensregio, nog meer uren inleveren en dit jaar afzien van de kerstbonus. Ook is aangedrongen om volgend jaar af te zien van vakantiegeld en de kerstbonus. Daarnaast wil de directie dat het personeel nog meer uren inlevert.

De medewerkers zijn eerder dit jaar al van 35 uur naar een werkweek van 30 uur gegaan. Meyer wil dat het personeel nog eens drie uur inlevert zodat het personeel nog maar 27 uur per week op de werf werkzaam is. ,, Onbestaanbaar ”, meldt Gelder. Met het loonoffer is veel geld gemoeid. Gelder kan niet direct een bedrag noemen, maar het gaat om duizenden euro’s netto.

Slechts baangarantie tot mei volgend jaar

Vakbond en ondernemingsraad waren bereid na te denken over het voorstel om extra uren in te leveren, maar wilden de garantie dat er in ieder geval volgend jaar geen gedwongen ontslagen vallen. ,, De directie wilde slechts een baangarantie geven tot mei, maar dan moesten ook de bonussen worden ingeleverd. De eisen van de directie staan in geen enkele verhouding. Zelf komen ze ons nergens tegemoet.”

Gelder is vooral verbolgen over de houding van de directie, omdat deze heeft aangegeven dat ze tot dusver geen klanten zijn kwijtgeraakt. Tot 2025 moeten er negen cruiseschepen worden gebouwd. ,, Wie moet dat doen? De ingehuurde mensen? Nee, toch. Dat is werk voor onze vaste medewerkers.” Gelder heeft geen idee hoeveel ingehuurde vakkrachten op de werf rondlopen. ,,Honderden? Nee, het gaat zeker om enkele duizenden.”

De medewerkers hebben teleurgesteld gereageerd op het stuklopen van de onderhandelingen. Donderdagmorgen zijn ze op de hoogte gebracht van het negatieve resultaat.

‘Werken op de werf is geen hobby’

Vakbond en or gaan nu bekijken hoe het verder moet op de werf. Of er actiebereidheid is om te staken durft Gelder nu nog niet te zeggen. ,, Maar het werken op de werf is geen hobby voor amateurs. Er wordt goed werk geleverd en daarvoor moet een goed loon op tafel komen. Het lijkt er meer op dat de medewerkers geld moeten meenemen. Dat kan toch niet waar zijn.”

De Meyer Werft is in financieel zwaar weer gekomen door de coronacrisis. De cruisesector ligt op zijn gat en rederijen stellen opdrachten uit of hebben deze op de lange baan geschoven. Meyer wil 1,3 miljard euro bezuinigen. De directie heeft eerder besloten dat de werf in de maand december en de eerste week van januari op slot gaat.

De directie heeft eerder al aangegeven dat aan gedwongen ontslagen niet te ontkomen valt.

De zusterwerf van Meyer in het Fijne Turku kondigde eerder deze week aan 84 medewerkers te ontslaan. ,, Samen met het aantal ontslagen dat in augustus is aangekondigd, ontslaat Meyer Turku 250 mensen ”, aldus een persbericht. Een deel van de inkrimping van het personeelsbestand wordt gedaan door pensionering en andere personeelsregelingen.

De directie van de Meyer Werft hoopt zo snel als mogelijk weer met alle betrokken partijen om tafel te gaan. Ze zegt dat niet alles klopt, zoals vakbond en OR naar buiten brengen. ,,We hebben niet geëist dat iedereen straks 27 uur gaat werken. Dat willen we doen op de afdelingen waar minder werk is”, legt woordvoerder Peter Hackmann uit. ,,En dat van die kerstbonus klopt ook niet helemaal. We willen in de loop van 2021 bekijken, afhankelijk van hoe de werf er voor staat, of we de kerstbonus schrappen of niet.”

Deze flyer is onder het personeel van Meyer Werft verspreid

Nieuws

Meest gelezen

menu