Meyer Werft wil 1,2 miljard euro bezuinigen

Meyer Werft. Foto: Huisman Media

De directie van Meyer Werft in Papenburg heeft via een videoboodschap aangegeven tot 2026 liefst 1,2 miljard euro te willen bezuinigen.

Wat de personele consequenties zijn van dat forse bedrag wil directeur Tim Meyer nog niet kwijt. Het schrappen van banen heeft ook te maken met hoe tolerant opdrachtgevers zijn richting het familiebedrijf in het Emsland. Op dit moment voert de directie gesprekken met rederijen om nog te bouwen cruiseschepen, het orderpakket is tot en met 2023 gevuld, later af te leveren dan afgesproken.

Getal komt zomaar uit de lucht vallen voor de vakbond

Voor vakbond IG Metall is het onduidelijk waarom de directie het getal van 1,2 miljard euro heeft genoemd. ,,Het is tegenover ons niet officieel bevestigd”, zegt Thomas Gelder. ,,Het getal komt voor ons zomaar uit de lucht vallen. Waarom geen half miljoen euro?”

Peter Hackmann, woordvoerder van de Meyer Werf wil niet uit de doeken doen waarom op een bezuiniging van 1,2 miljard wordt gekoerst. ,,We geven geen inkijkje in onze financiële administratie.” Voor vakbond en ondernemingsraad staat vast dat de ongeveer 3600 medewerkers in vaste dienst hun baan behouden.

Op dit moment zijn er nog ongeveer enkele duizenden van de normaal gesproken circa 10.000 mensen werkzaam op de werf. Het bedrijf heeft vanwege de coronacrisis strenge maatregelen genomen, waardoor de capaciteit met zeker veertig procent is afgenomen. Een handjevol medewerkers is de laatste maanden besmet geweest met het virus.

Sinds corona is ziekte verzuim enorm gedaald

Het ziekteverzuim op de werf is de laatste maanden fors gedaald. ,,Dat is altijd het geval als er donkere wolken boven de werf hangen en arbeidsplaatsen op de tocht staan”, weet Gelder.

Eind juni wordt duidelijk of de arbeidstijdverkorting, die tot 1 juli duurt, wordt verlengd. Er wordt vanaf mei 30 in plaats van 35 uur gewerkt. Ook is er eind juni een tweede gesprek gepland met de minister van Economische Zaken van deelstaat Nedersaksen. Hackmann wil niet zeggen of Meyer om financiële hulp heeft gevraagd.

Inmiddels denkt een aantal grote rederijen na om hun cruiseschepen in augustus weer in de vaart te nemen.

Nieuws

Meest gelezen

menu