Meyer personeel krijgt eindelijk vakantiegeld uitbetaald

Cruiseschip IONA Foto: Meyer Werft

In korte tijd heeft de Meyer Werft in Papenburg twee cruiseschepen afgeleverd. Dat is goed nieuws voor de circa 3600 vaste medewerkers. Zij krijgen met enkele maanden vertraging hun vakantiegeld uitgekeerd.

Het gaat om een totaalbedrag van circa veertien miljoen euro. Meyer kan het vakantiegeld uitbetalen, omdat enkele dagen geleden het cruiseschip Iona aan de Britse rederij P&O officieel is overgedragen. De overdracht vond met een vertraging van zes maanden plaats.

Eerste positieve bericht, maar we zitten nog steeds in zwaar weer

Hoewel P&O al een voorschot had betaald, moest Meyer het grootste deel van het circa 800 miljoen euro kostend schip nog ontvangen. ,,Natuurlijk zijn we er blij mee, maar daarmee is de crisis niet voorbij en zitten we nog steeds in zwaar weer”, aldus woordvoerder Peter Hackmann van de Meyer Werft.

Toch zijn er positieve signalen uit de cruisebranche. Een aantal grote rederijen heeft weer schepen in de vaart. ,,Het wachten is nu op de Amerikaanse autoriteiten. Zij moeten de branche groen licht geven om weer met de cruiseschepen uit te varen.”

De Iona is een schip dat op volle zee kan overschakelen op gebruik van LNG, een schone brandstof. De Iona is de eerste in een serie van twee cruiseschepen die Meyer voor P&O bouwt. Zes andere cruiseschepen van Carnival Corporation zijn al besteld bij Meyer. Het gaat om schepen voor diverse rederijen.

Trekpleister is een glazen koepel van 105 ton

Meyer werkt al twintig jaar samen met P&O. Precies twee decennia geleden werd het eerste cruiseschip, Aurora, voor de Britse rederij gemaakt.

Een highlight op de Iona is de glazen koepel, Sky Dome, op het bovenste dek. Het heeft een gewicht van 105 ton en bestaat uit 340 driehoekige glazen. Aan boord is plaats voor 5200 gasten. Er zijn 1800 medewerkers werkzaam op het schip. Het is het grootste cruiseschip voor de Britse markt.

Wanneer de eerste reis plaatsvindt is nog onduidelijk, vanwege de corona pandemie. Het is de bedoeling dat het schip in het voorjaar de Noorse fjorden aandoet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu