Mfa Bedum: We laten ons niet onder het tapijt vegen

De initiatiefnemers van de multifunctionele accommodatie (mfa) Bedum hebben al hun hoop op de gemeenteraad gericht.

Gert-Jan Hageman (links) en Jan-Jur Timmer blijven strijden voor Mfa Bedum.

Gert-Jan Hageman (links) en Jan-Jur Timmer blijven strijden voor Mfa Bedum. Foto: Duncan Wijting

Ze hopen dat de gemeenteraad burgemeester en wethouders (B&W) alsnog overtuigt geld voor mfa Bedum beschikbaar te stellen. Volgende week woensdag is een debat over de gang van zalen.

,,We laten ons door het college niet onder het tapijt vegen’’, aldus Gert-Jan Hageman, voorzitter van stichting mfa Bedum. ,,We gaan door zolang als het nodig is en blijven strijdvaardig.’’

Nieuwe kleedkamer en kantine

Stichting mfa Bedum en voetbalclub SV Bedum willen op het sportcomplex in Bedum een multifunctionele accommodatie bouwen met nieuwe kleedkamers en kantine voor de voetbalvereniging, kinderopvang en ruimtes voor onder meer verstandelijk gehandicapten en een cardioloog. Het maatschappelijk deel en de kantine wil SV Bedum zelf bekostigen.

(Tekst leest door onder foto)

Het Hogeland moet bezuinigingen

De gemeente was gevraagd om een bijdrage van 3,4 miljoen euro voor de kleedkamers, een kunstgrasveld en verbetering van toegangswegen en parkeerplekken voor auto’s en fietsen. Maar dat lukt niet, zo liet wethouder Theo de Vries de Bedumers vorige week weten. De gemeente moet bezuinigingen en kan alleen de kleedkamers bekostigen. Daar is 1,5 miljoen euro voor begroot. De andere 2 miljoen hoopte de gemeente van Nationaal Programma Groningen (NPG) te krijgen maar daar zijn de eisen strenger geworden. Bovendien moeten de projecten de leefbaarheid bevorderen van een groot deel van de gemeente. Mfa Bedum zou daar niet aan voldoen.

Livestreambijeenkomst

De stichting en SV Bedum zijn woedend en teleurgesteld. Ze zijn al 4,5 jaar bezig met de plannen en ze voelen zich door de gemeente niet serieus genomen. Gisteravond hielden ze een livestreambijeenkomst om Bedumers bij te praten. Er keken zo’n 280 mensen naar de uitzending.

Mfa belangrijker dan Werelderfgoedcentrum

Twee raadsleden van de oppositie namen het op voor ‘Bedum’: Linda Visser (Lokaal Sociaal) en Attje Waal (VVD). ,,De gemeente heeft de mond vol van inclusie, communicatie en burgers maar beloven blijkt makkelijker dan doen’’, aldus Waal. Zij vindt dat het college foute keuzes maakt. ,,Het college heeft 10 miljoen voor De Tirrel in Winsum geregeld, dan kan ze ook 2 miljoen voor Bedum regelen.’’ Linda Visser vindt dat B&W alsnog een oplossing moeten zoeken. ,,Mfa Bedum is belangrijker dan het Werelderfgoedcentrum in Lauwersoog.‘’

Woensdag 9 december debat gemeenteraad

VVD en Lokaal Sociaal zijn trouwens niet de enige partijen die in het geweer komen. Bijna alle, zo blijkt bij navraag, willen het naadje van de kous weten en hebben een debat aangevraagd. Dat vindt volgende week woensdag plaats. Veel politici is niet duidelijk waarom mfa Bedum niet in aanmerking komt voor NPG-gelden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu