Middelstum is weer bij de tijd

Middelstum Na een grondige renovatie klinkt weer muziek uit de toren van de Hippolytuskerk in Middelstum. Ook is een uurwerk uit 1561 hersteld, op de oude plek gezet en opnieuw in gebruik genomen.

Die en talloze andere werkzaamheden maken dat de kerk weer helemaal bij de tijd is. Reden voor de Stichting Oude Groninger Kerken, de eigenaar van de kerk, om daar op feestelijke wijze bij stil te staan. Dat gebeurt op 15 april in aanwezigheid van genodigden.

De restauratie ging in december 2014 van start. Dat was nodig ook. De speeltrommel van het carillon, in 1857 geleverd door Petrus van Oeckelen, produceerde alleen nog doffe klappen en niet de gewenste mooie melodieën.

Een woordvoerster van de Stichting Oude Groninger Kerken benadrukt dat de vele vrijwilligers van de Commissie Hemonybeiaard Middelstum veel werk hebben verzet. ,,Om de installatie goed te bewaren voor komende generaties is in eigen beheer een trommelkamer gebouwd. Speeltrommel en uurwerk zijn nu goed verlicht te bekijken.’’

Dat gebeurt met moderne technieken. ,,Om de werking van het geheel goed te kunnen laten zien, is een videoverbinding tussen koepel en trommelkamer aangelegd. Na de schilderbeurt van de wijzerplaten hebben leden van de commissie deze van nieuwe led-verlichting voorzien. Ook de klokken worden in de avonduren verlicht.’’

De uurwerkzolder van de Hippolytuskerk zal meer dan in het verleden toegankelijk zijn voor belangstellenden. De commissie Hemonybeiaard Middelstum wil bezichtigingen stimuleren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu