Midden-Groningen baalt van ‘de ballen van de NAM’

Het gasmolecuul in de tussenberm van de A7 staat ter discussie. Foto archief Dennis F. Beek.

Een klap in het gezicht of iets om van te leren? De aanwezigheid van het gasmolecuul in de A7 staat ter discussie.

Zomaar opeens discussieerde de gemeenteraad van Midden-Groningen donderdagavond of het gasmolecuul niet weggehaald moet worden.

Expoloitatie en onderdrukking

Aanleiding was een motie van Leefbaar Midden-Groningen (LMG). Daarin wordt de gemeente opgedragen het kunstwerk in de middenberm van de A7, op de plaats waar de Slochter gasbel werd aangeboord, als ‘symbool van exploitatie en onderdrukking’, binnen vijf dagen te verwijderen. De motie haalt het niet.

De ballen van de NAM

Het gasmolecuul was een cadeau van de NAM,Gasunie en Gasterra ter gelegenheid van 50 jaar Gronings aardgas. Koningin Beatrix kwam het dinsdag 16 juni 2009 onthullen en de gemeente Slochteren, synoniem voor aardgas, integreerde de gasmolecuul, de jaarlijks glanzend gepoetste ballen van de NAM, met ingang van 2011 in haar huisstijl.

Zeven jaar later is een meerderheid van de raad niet tegen het weghalen van de gasmolecuul. Duizenden automobilisten passeren dagelijks het kunstwerk, dat kan worden gezien als symbool voor wingewest Groningen, maar ook als een waarschuwende vinger om eenzelfde fout niet opnieuw te maken.

Weghalen

,,Weghalen zou hetzelfde zijn als het ontkennen van de geschiedenis’’, zegt Thea van der Veen (PvdA). ,,Bovendien; het kost geld, het heeft geen prioriteit.’’

GemeenteBelangen Midden-Groningen (GBMG) is radicaler: ,,Ik kan er niet naar kijken, wat mij betreft wordt het morgen weggehaald’’, zegt Hans Haze. De ChristenUnie zegt ‘dat weghalen iets is waarover moet worden nagedacht’.

Nieuws

Meest gelezen

menu