Aardbevingsbestendige scholen in Kolham en Hoogezand al in de steigers, maar omwonenden vechten de bouw nog aan bij de Raad van State

Ondanks rechtszaken van buurtbewoners tegen de bouw van twee kindcentra in Kolham en Hoogezand is met de bouw al begonnen.

Artist's impression van het kindcentrum in Woldwijck in Hoogezand.

Artist's impression van het kindcentrum in Woldwijck in Hoogezand.

,,Tijdsdruk’’, zeiden woordvoerders van de gemeente donderdag voor de Raad van State in Den Haag. Midden-Groningen wil de aardbevingsbestendige scholen af hebben voor het nieuwe schooljaar.

Tegen de verleende omgevingsvergunningen is geen beroep meer mogelijk bij de rechter zodat de gemeente denkt dat het haast niet meer mis kan gaan. Maar de Raad van State moet zich nog wel uitspreken over de bestemmingsplannen. Met beide plannen is wat aan de hand, zo bleek op de rechtszitting. Hoe ernstig dat is wordt over een aantal weken bekend.

Schoolgebouwen niet meer veilig

Een van de kindcentra is Woldwijck in Hoogezand. Daar worden twee scholen (Het Ruimteschip, Nico Bulderschool) in samengevoegd. Er komen twee gymzalen en een kinderopvang. De gemeente heeft er haast mee omdat de huidige schoolgebouwen niet veilig meer zijn.

Buurtbewoners gingen in beroep tegen het bestemmingsplan Woldwijck en ze hebben een punt. Er kan namelijk gebouwd worden op minder dan 30 meter afstand van hun woning. Binnen die afstand is er volgens de milieuregels te veel geluid van spelende kinderen.

Gemeentewoordvoerders zeggen dat het niet de bedoeling is dat er binnen 30 meter wordt gebouwd en het gebeurt ook niet. Maar omdat het in het bestemmingsplan staat, kan het wel voor problemen zorgen als buurtbewoners handhaving gaan vragen wegens geluidsoverlast. Het bouwvlak van de school een paar meter verschuiven kan niet omdat er een buisleiding in de grond ligt.

Omwonenden vrezen voor drukte

Tegen het kindcentrum Kolham, bestemd voor school De Oetkomst, maken omwonenden eveneens bezwaar. Zij vrezen voor drukte door het halen en brengen van kinderen met auto’s en verwachten dat hun huis minder waard wordt.

Aan de overkant zouden woningen komen en dat zagen ze wel zitten. Maar een kindcentrum hadden ze niet hoeven te verwachten toen ze een jaar of tien geleden hun huis kochten. In het bestemmingsplan Kindcentrum Kolham is het aantal benodigde parkeerplaatsen niet gegarandeerd.

Volgens de gemeente levert dat geen problemen op omdat het kindcentrum overdag gebruik kan maken van de parkeerplaatsen bij het dorpshuis. ‘’Het dorpshuis gaat er op vooruit omdat die ’s avonds de parkeerplaatsen kan gebruiken die in de Eikenlaan bij de school komen’’, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Volgens de buurtbewoners staat het terrein bij het dorpshuis overdag voor driekwart vol. Niemand van de tegenstanders verscheen overigens in Den Haag. Uitspraken volgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu