Midden-Groningen: de nieuwe naam voor Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde

Feestelijke onthulling van de nieuwe gemeentenaam. FOTO PEPIJN VAN DEN BROEKE

Midden-Groningen. Zo gaat de nieuwe gemeente heten waarin Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde opgaan.

De naam werd dinsdagavond in dorpscentrum De Broeckhof in Zuidbroek bekendgemaakt door de drie burgemeesters: Peter de Jonge (Hoogezand-Sappemeer), Geert-Jan ten Brink (Slochteren) en Rein Munniksma (Menterwolde). Een kleine 200 aanwezigen woonden de onthulling van het geboortekaartje bij.

De inwoners van de gemeenten konden stemmen op drie namen voor de fusiegemeente. Er waren bijna 49.000 stemgerechtigden. Bijna 8000 inwoners namen de moeite om te stemmen. Een meerderheid van 48 procent van de kiezers stemde voor Midden-Groningen. Daarmee vallen de namen Hogewolden en Woldmeren af.

De nieuwe naam moet in april worden bekrachtigd door de gemeenteraden. Tot dan wordt de gemeente aangeduid met de werknaam HSSM. De nieuwe gemeente zelf bestaat pas per 1 januari 2018. Midden-Groningen telt straks 62.000 inwoners.

Herkenbaar
De nieuwe naam voor de heringedeelde gemeente, waar de drie gemeenteraden eind april officieel nog een klap op moeten geven, is misschien niet de meest fantasievolle, maar dekt wel de lading. Herkenbaar, no nonsense en de naam maakt meteen duidelijk waar de nieuwe gemeente zich bevindt. In het hart van de provincie Groningen.

Tegelijk met de naam werd het Kompas voor de gemeente gepresenteerd. Daarin staan de bouwstenen beschreven waarmee de nieuwe gemeente (62.000 inwoners) de komende tijd gestalte moet krijgen. Zo wil Midden-Groningen, met 25 dorpen en wijken, groots zijn in kleinschaligheid, een gemeente waarin ieder mens telt en met een duurzame economie. De gemeente moet als lokale overheid vooral dienstbaar aan de bevolking en dichtbij zijn. Zo kan de nieuwe gemeenteraad in de toekomst bijvoorbeeld op locatie vergaderen.

Aan de slag
Wat betreft de gemeentelijke herindeling loopt Midden-Groningen, samen met Westerwolde (Bellingwedde en Vlagtwedde), inmiddels trots voorop. ,,Wij willen een voorbeeldgemeente zijn’’, aldus Ten Brink. ,,Wij hebben ten opzichte van omliggende gemeenten een duidelijke voorsprong die we niet meer uit handen geven. Zodra de gemeenteraden hun goedkeuring aan het Kompas hebben gegeven, gaan we aan de slag. Wij hoeven niet te wachten op de formele herindelingsdatum van 1 januari 2018.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu