Midden-Groningen en NAM betalen voor dorpshuis 2.0 in Froombosch

Artist impression van het nieuw te bouwen dorpshuis Ruitenvelder in Froombosch

De school en sporthal raakt Froombosch kwijt, maar voor 1,35 miljoen euro mag het dorp een nieuw dorpshuis bouwen. Oplevering is voorzien voor eind 2020.

In november vorig jaar werd het plan voor het nieuwe dorpshuis door de Werkgroep Dorpshuis Froombosch en Dorpsbelangen aangeboden aan wethouder Anja Woortman van Midden-Groningen. De gemeente en de NAM stellen 900.000 euro beschikbaar.

Dorpshuis 2.0

Dat geld was al gereserveerd voor het verbouwen en aardbevingsbestendig maken van het huidige pand. Aangezien de school, die nu nog deel uitmaakt van de De Ruitenvelder, uit het dorp verdwijnt en het dorpshuis minder inkomsten genereert, zette de werkgroep in op het bouwen van een dorpshuis 2.0.

De dorpsgemeenschap moet met het binnenhalen van subsidies, het aanschrijven van fondsen en het voeren van acties, de ontbrekende 450.000 euro bij elkaar brengen.

Te veel om onder één dak te brengen

Aanschuiven in het buurdorp Kolham, waar het gerenoveerde dorpshuis ‘t Mainschoar halverwege volgende maand wordt opgeleverd, is volgens Henk Gernaat uit Froombosch geen optie. ,,Er zijn in beide dorpshuizen teveel activiteiten om onder één dak te kunnen brengen.’’

Bovendien, betoogt Gernaat, is een eigen dorpshuis goed voor de sociale samenhang. ,,Dat merk je nu al in de plannenmakerij.’’

School en sporthal verdwijnen

De nieuwbouw is voor het dorp een mooie opsteker na het verlies van de basisschool De Ruitenvelder. Die wordt met De Kinderboom en De Wegwijzer in een kindcentrum aan de Slochterveldweg in Slochteren herbouwd. ,,Het is wel zuur dat onze eigen sporthal verdwijnt’’, zegt Gernaat, ,,maar wij hebben het idee dat het dorp daar wel vrede mee kan hebben.’’

Het nieuwe dorpshuis wordt ongeveer zo groot als het huidige, maar krijgt een heel ander aanzicht en wordt zo goed als energieneutraal. Het gebouw krijgt twee zalen, een jeugdhonk en buitenom een terras met ruimte voor sport en spel. Het dorp gaat zelf bouwen en wordt eigenaar.

Van buiten naar binnen

Woortman complimenteert de inwoners van Froombosch. ,,Zij hebben dit plan met elkaar gemaakt. Van buiten naar binnen, zo zien we het graag in Midden-Groningen.’’

De huidige Ruitenvelder wordt waarschijnlijk eind dit jaar gesloopt. Er wordt een noodgebouwtje geplaatst als tijdelijke huisvesting. Als het meezit wordt de nieuwe Ruitenvelder eind 2020 opgeleverd.

Nieuws

Meest gelezen

menu