Midden-Groningen mag supermarkt en fietsenwinkel weren van Winkelpark Hoogezand. Raad van State wijst hoger beroep Visser Vastgoed af

Winkelpark Hoogezand biedt onderdak aan grote winkels voor in en om het huis, bouwmarkten, tuincentra en woonaccessoires.  Foto: Archief/ Jan Kanning

De gemeente Midden-Groningen hoeft niet met een uitgebreid onderzoek te onderbouwen waarom ze op Winkelpark Hoogezand geen fietsenwinkel of supermarkt wil.

Dat is de belangrijkste conclusie van de Raad van State in een einduitspraak van woensdag. Daarin wijst de raad het hoger beroep van ontwikkelaar Visser Vastgoed geheel van de hand.

Visser is al jaren bezig om het kwakkelende woonboulevardconcept voor Winkelpark Hoogezand te verruimen. Volgens Visser is er meer dan genoeg ruimte voor andere type winkels op het winkelpark, zoals een mega-fietsenwinkel of zelfs een supermarkt. De gemeente is daar fel op tegen en wil vasthouden aan het oorspronkelijke concept met alleen grote winkels voor in en om het huis, bouwmarkten, tuincentra en woonaccessoires.

Visser heeft evenwel problemen om zijn winkelruimtes te vullen en vraagt al jaren om een verruiming van de zogenoemde branchering. De gemeente wil daaraan niet meewerken, omdat zij vreest dat andere typen winkels en zeker een supermarkt ten koste zal gaan van winkelcentrum de Hooge Meeren.

Gemeente mag zich aan eigen winkelbeleid houden

De Raad van State vindt dat de gemeente zich aan haar eigen winkelbeleid mag houden. In ieder geval ziet de hoogste bestuursrechter geen strijd met de Europese Dienstenrichtlijn, die al te veel bestuurlijke beperkingen op de vrije mededinging verbiedt.

De Raad van State stelt in de uitspraak dat de gemeente voor het verzoek van Visser voor een ruimere winkelbranchering in één van haar winkelpanden in ieder geval geen uitgebreid onderzoek hoeft te doen om aan te tonen waarom ze daar geen fietsenwinkel of supermarkt wil en of De Hooge Meeren al dan niet terecht beschermd wordt.

En daar kan Visser het voorlopig mee doen. Die zal voor haar leegstaande winkelpanden dan toch gegadigden moeten zoeken die in passen in het winkelplan van de Midden-Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu