Midden-Groningen strijdt tegen de eikenprocessierups. 'De hele cyclus is in de war'

Een specialistisch bedrijf zuigt de nesten van de eikenprocessierups op in Westerbroek. Foto: Bart van Limborgh

“Er zijn mensen die zeggen: laat die rupsen toch hangen. Maar in zo’n grote hoeveelheid is dat niet verstandig. Een beetje, dat zou ik niet erg vinden want het is wel de natuur en je hebt een bepaalde cyclus in de natuur maar die hele cyclus is in de war.” Aan het woord is Marjolijn Westerhof uit Westerbroek. Ze belde vorige week met de gemeente in verband met overlast door de eikenprocessierups.

Westerhof woont vlakbij het Bokkepad en de Meesterslaan. Op beide plekken staan eikenbomen. Waren er vorig jaar slechts drie bomen met een nest vol eikenprocessierupsen, dit jaar huizen volgens haar ruim dertig bomen de diertjes.

De rupsen vormen een plaag omdat ze brandharen verspreiden die bij mensen en dieren vervelende lichamelijke reacties kunnen geven, zoals jeuk en ademhalingsproblemen. “Ik kom er vaak want hier achterop het pad loop je het natuurgebied in. Daar hebben we onze paardjes staan, laten we de honden uit en de kinderen spelen op het pad met hun fietsje en trekkertje.” De Meesterslaan is voor meer inwoners van Westerbroek een fijne wandelroute, met en zonder hond.

Kilometers door de lucht zweven

“Weet je, die haartjes kunnen kilometers door de lucht zweven en op het platteland wil het best wel wat waaien. En als je dan kleine kinderen hebt en je hebt een zwembad in de tuin en ze zijn achter het huis aan het spelen, dan is dat gewoon geen fijn gevoel. En ook als die nesten in het najaar naar beneden vallen, dan kunnen honden die daarmee in aanraking komen, ernstige brandwonden in de mond krijgen.”

Ze besluit de gemeente te bellen die daarop meteen in actie komt. Met een hoogwerker en een soort stofzuigers gaan medewerkers de eikenbomen achter haar huis bij langs. Navraag bij de gemeente Midden-Groningen leert dat bewoners, die nesten van de eikenprocessierups aantreffen, aangemoedigd worden om dit – net als Westerhof – te melden.

Voetpaden, fietspaden en speellocaties hebben prioriteit

Er zal dan iemand namens de gemeente langskomen om de bomen te inspecteren. Nesten worden vervolgens zo spoedig mogelijk verwijderd. Risicolocaties als voetpaden, fietspaden in de bebouwde kom en speellocaties hebben prioriteit en worden volgens de gemeentewoordvoerder het eerst aangepakt, daarna volgen bomen met eikenprocessierupsen buiten de bebouwde kom nabij woningen. De rupsen en rupsennesten worden weggezogen door een specialistisch bedrijf.

Het advies voor bewoners is alert te zijn bij bomen die gemarkeerd zijn met een waarschuwingslint voor de eikenprocessierups. De brandharen kunnen gezondheidsrisico’s veroorzaken bij mens en dier. Rupsen en nesten kunnen aanwezig zijn in de kroon, stam en onder de bomen in het gras, laat de woordvoerder weten. “Ik heb nog niemand uit het dorp gehoord over klachten”, zegt Westerhof. “Maar de rupsen zitten ook nog in hun nest. Pas op het moment dat de rupsen uit de nesten gaan, schieten ze hun haartjes af en die haartjes die kunnen dan kilometers door de lucht heen zweven.”

Nestkastjes voor koolmezen

Westerhof is om die reden erg blij dat de gemeente haar klacht serieus nam en snel in actie kwam om de brandharen van de rupsen te verwijderen. Voor volgend voorjaar heeft ze de gemeente getipt om nestkasten aan de eiken te hangen, zodat de koolmeesjes er letterlijk bovenop zitten en een van hun favoriete voedselbronnen meteen kunnen nuttigen. ‘Het ophangen van nestkasten, met name mezenkastjes, draagt bij aan een natuurlijke bestrijding van de rups’, beaamt ook de gemeentewoordvoerder. Ook kruidenrijkere tuinen bieden volgens haar onderdak aan natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals bijvoorbeeld de sluipwesp.

Daarin ziet Westerhof niet alleen een taak weggelegd voor de gemeente, maar ook voor het dorp en de bewoners zelf. “We proberen met elkaar het dorp netjes te houden en op elkaar te letten. En als je wat voor elkaar kunt doen, dan is dat altijd mooi. Zou er een initiatief komen voor de nestkastjes en mensen zeggen; goh, ik wil wel meehelpen daarbij en de gemeente helpt ook een handje mee, dan zou dat mooi zijn. Zo houd je het met elkaar een beetje leefbaar, lijkt me.”


Annegriet Renfurm-Wijchers

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu