Midden-Groningen verrast Walstraschool in Kropswolde met nieuwbouw

De Walstraschool in Kropswolde wordt nieuwgebouwd. Dat heeft wethouder Erik Drenth de gemeenteraad donderdag verteld. Ook de ouders/verzorgers van de kinderen hebben een brief gekregen.

Het gebouw van de Walstraschool in Kropswolde stamt uit 1953. Er wordt een nieuwe school gebouwd.

Het gebouw van de Walstraschool in Kropswolde stamt uit 1953. Er wordt een nieuwe school gebouwd. foto dvhn

De nieuwbouw van de school maakt deel uit van het scholenprogramma Midden-Groningen. De Walstraschool ligt niet in het risicogebied en hoeft niet versterkt te worden. Echter het schoolgebouw uit 1953 is sterk gedateerd en er is behalve regulier onderhoud, nooit iets aan gedaan..

Nog geen bouwplan of aanbesteding

,,Het gebouw van de Walstraschool is met afstand ons oudste schoolgebouw’, zegt wethouder Erik Drenth (CDA). ,,Door de huidige staat van het gebouw is renovatie voor de langere termijn geen optie. Daarom gaan we voor een nieuw schoolgebouw.’’ Voor de nieuwe school bestaat nog geen bouwplan of aanbesteding.

Nieuwbouw wordt mogelijk doordat de gemeente Midden-Groningen de versterkingsopgave van de NAM heeft overgenomen en daar budget bij heeft gekregen.

Vrijheid om naar eigen inzicht te versterken

Drenth: ,,Daar was wel een risico aan verbonden, in de zin dat de mogelijkheid bestond dat we met het geld van de NAM niet uit zouden komen, maar het leverde ons wel de vrijheid om het versterken van schoolgebouwen naar eigen inzicht uit te voeren.’’

Drenth verwacht dat nieuwbouw voor de gemeentebegroting budgetneutraal uitpakt. De schoolt telt zo’n 100 leerlingen en verwacht wordt dat dat aantal de komende jaren, ook door de aanwas uit het achter de school gelegen Meerwijck, minstens stabiel zal blijven.

Twee scenario’s; met of zonder dorpshuis

De mogelijkheid van het nieuwbouwen van een kindcentrum (een school met kinderopvang) of een multifunctioneel centrum (mfc), een school met kinderopvang en andere partijen, wordt onderzocht.

Er is ook gesproken met het bestuur van het dorpshuis in Kropswolde, t Kropshuus. Het bestuur daarvan heeft gezegd over het voorstel voor een mfc na te willen denken. Voor de uitwerking wordt daarom gekeken naar twee scenario’s: met of zonder dorpshuis.

De huidige locatie kan zo maar de beste locatie zijn

In een informatiebrief aan de ouders wordt gevraagd mee te denken over wat de beste locatie voor de nieuwe Walstraschool kan zijn. ,,De uitkomst kan zijn dat de huidige locatie de beste locatie blijkt voor de nieuw te bouwen school’’, aldus Drenth.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu