Midden-Groningen wil geen nieuwe zoutwinning

De gemeente Midden-Groningen wil geen nieuwe zoutmijnen. Nedmag wint zout in deze regio. Foto: archief DvhN/Geert Job Sevink

De gemeente Midden-Groningen wil dat er geen nieuwe zoutmijnen in de gemeente worden aangewezen.

Volgens de gemeente bestaat er onder de bevolking geen draagvlak voor nieuwe zoutmijnen sinds het incident rond de zoutwinning in Tripscompagnie. Het vertrouwen in de mijnbouw is door de onzekerheid over de beheersbaarheid van de zoutwinning in combinatie met de aardbevingsproblematiek tot onder het nulpunt gedaald.

Nedmag wint magnesiumzout op grote diepte in Tripscompagnie en Borgercompagnie. In het winningsplan (2013) staan ook nieuwe boorputten ingetekend. Wethouder Anja Woortman: ,,Nu blijkt dat de putten ondergronds 1,5 kilometer verderop uitkomen dan in het winningsplan 2013 staat aangegeven. Dat is dus in strijd met het winningsplan.”

De gemeente heeft de toezichthouder, Staatstoezicht op de Mijnen, gevraagd erop toe te zien dat deze boringen niet worden uitgevoerd. Staatstoezicht op de Mijnen heeft dit zogeheten handhavingsverzoek afgewezen. De gemeente heeft tegen deze afwijzing bezwaar aangetekend.

Nieuws

menu