Militair uit Groningen rijdt voetganger aan bij UMCG en laat hem hulpeloos achter: 90 uur werkstraf

Een beeld uit de camerabeelden. De videobeelden zijn inmiddels verwijderd door de politie.

Een militair uit Groningen is donderdag bij de militaire politierechter in Gelderland veroordeeld tot een werkstraf van 90 uur. Hij reed in zijn auto diep in de nacht een voetganger aan op de Petrus Campersingel bij het Groningse UMCG en liet het slachtoffer hulpeloos achter.

Een woordvoerder van de rechtbank laat weten dat de politierechter bewezen acht dat de militair, destijds 23 jaar oud, de persoon in hulpeloze toestand achterliet. „Dit verwijt de rechtbank hem extra, omdat hij militair is. Van iemand in zo’n positie wordt zeker verwacht dat hij stopt om hulp te verlenen.”

Het slachtoffer liep hoofd- en beenletsel op door de klap.

Rijontzegging

Naast de werkstraf heedt de man een voorwaardelijke rijontzegging opgelegd gekregen. De rechtbank laat weten dat de rijontzegging voorwaardelijk is, omdat het ongeluk twee jaar geleden al plaatsvond en de zaak niet eerder voor de rechter kwam. „In de tussentijd heeft deze persoon zich keurig gedragen.”

De man die voorkwam werd eerder met behulp van camerabeelden opgespoord. Op de beelden was te zien hoe een voetganger (destijds 23) overstak en begint te rennen als de auto nadert. Een botsing kan niet voorkomen worden en de persoon vliegt door de lucht.

Schadevergoeding

Het slachtoffer diende een schadevergoeding in. Die is volledige toekekend. Het gaat om 1200 immateriële en 3000 euro materiële schade.

De verdachte werd aanvankelijk opgeroepen als veroorzaker van het ongeval. Later is dit veranderd in ‘betrokkene’ bij een ongeval.

Nieuws

Meest gelezen

menu