'Militairen Mali dood door bezuiniging'

Henry Hoving uit Winschoten en Kevin Roggeveld uit Groningen in Mali, vlak voordat ze om het leven kwamen.

De dood van Henry Hoving, Kevin Roggeveld en Sander Klap zijn het directe gevolg van bezuinigingen. Dat zeggen collega’s én nabestaanden van de omgekomen militairen.

Deze beschuldiging staat in het boek Dood door eigen vuur, de persoonlijke verhalen van de Nederlandse commando’s en rode baretten bij het defensiedrama , dat vandaag verschijnt.

Weduwe spreekt

„Henry sprak al jaren over bezuinigingen, slechte uitrusting, gebrek aan spullen. Die jongens kochten daarom zelf maar laarzen, gevechtskleding, andere uitrustingsstukken. Vanwege een werkgever die zijn zorgplicht niet nakomt. Schandalig als je tegelijkertijd je leven voor diezelfde werkgever, voor Nederland waagt”, zegt Jennifer Schouten , weduwe van de omgekomen rode baret Henry Hoving.

„Ik verwijt Defensie álles”, zegt de weduwe van Henry Hoving, die stierf doordat Defensie zijn mortiergroep in Mali voorzag van ondeugdelijke, tientallen jaren oude, verroeste, ongekeurde Bulgaarse mortiergranaten. Daarmee waren eerder al vijf dodelijke slachtoffers onder Amerikanen gevallen. De mortiergranaten waren door Defensie al over de hele wereld versleept.

Aftreden minister

In Mali werden die mortieren opgeslagen in een zinderend hete container, terwijl militairen vroegen om gekoelde opslag, maar dit werd telkens afgewezen. De nabestaanden nemen geen genoegen met het aftreden van de minister en de hoogste commandant; de lager geplaatste officieren moeten verantwoording afleggen. Momenteel overleggen de nabestaanden hierover met Defensie.

Volgens de tientallen geïnterviewden voor het boek is de uitrusting van Nederlandse special forces tot op de draad versleten, waardoor buitenlandse gevechtsmissies niet meer mogelijk zijn. De commando’s onderschrijven die conclusie, maar schamen zich er ook voor. Tot voor enkele jaren geleden konden zij zich meten met de hardste en beste vechteenheden ter wereld.

Verhalen

Vijf commando’s drie officieren en twee onderofficieren vertellen anoniem hun verhaal, uit vrees dat ze doelwit worden van de militaire geheime dienst MIVD. Collega’s lenen elkaar scherfvesten en gevechtsbroeken uit, radio’s blijken onvoldoende zendvermogen te hebben. Langeafstandsgeweren zijn zó versleten, dat ze dienst weigeren. Zelfs hun persoonlijke dienstpistolen zijn door slijtage niet meer accuraat, zeggen ze.

De commando’s leggen een directe link tussen de bezuinigingen en de dood van rode baretten Henry Hoving en Kevin Roggeveld en groene baret Sander Klap.

Armoe troef

Commando Peter, sergeant der eerste klasse en zevenmaal uitgezonden naar Irak, Afghanistan en op geheime missies diep in Afrika, zegt: „Het korps heeft geen dempers voor de Heckler & Koch HK416 aanvalsgeweren. Die dingen neutraliseren geluid en signatuur, ze geven geen vlam waardoor je in het donker kan schieten zonder je positie te verraden. Ook stille wapens zijn nooit vervangen. Natuurlijk bestaan ze, maar niet in ons krakkemikkige arsenaal. Waardoor missies in vijandelijk gebied voor het Korps Commando Troepen eigenlijk geen optie meer zijn.”

Nieuws

Meest gelezen

menu