Defensie stuurt zeventien militairen naar verpleeghuis in Groningen om druk vanwege corona te verlichten

Foto ter illustratie. In afwachting van de uitkomsten van het NFI-onderzoek bekijkt de leiding van de Johan Willem Frisokazerne of er disciplinaire maatregelen worden genomen. Foto: ANP

Defensie zet zeventien militairen in een Gronings verpleeghuis in om het personeel daar te ontlasten. Het gaat om verpleeghuis Veldspaat van zorginstelling Dignis in de stad Groningen, laat het ministerie weten.

De militairen gaan deze week nog aan de slag, en blijven in principe tot 19 januari. Defensie heeft in totaal 100 medisch geschoolde mensen beschikbaar om bij te springen in zorginstellingen. Eerder woensdag werd al bekend dat tien militairen de komende tijd aan het werk gaan in zorghotel Chrysant in Apeldoorn.

Majoor Thomas van den Berg schetst dat de 17 militairen voor Groningen uit de kazerne Havelte afkomstig zijn. Het gaat om vier verpleegkundigen en vier verzorgenden. De rest is ondersteunend personeel. De eerste militairen arriveren woensdagmiddag al in Groningen als kwartiermakers.

Zware wissel

De druk van coronapatiënten trekt een zware wissel bij veel zorginstellingen. In de regio's Groningen, Noord- en Oost-Gelderland en Twente luidden instellingen deze week de noodklok vanwege personeelsproblemen. In Twente wordt nog gekeken hoe Defensie kan helpen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Meer soldaten in Groningen verwacht

Burgemeester Koen Schuiling had in eerste instantie om dertig militairen gevraagd voor de gehele ouderenzorg in Groningen. Naast de zeventien die naar de Veldspaatflat in de stadswijk Vinkhuizen gaan, komen er naar verwachting nog meer verpleegkundige soldaten naar Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu