Amerikaanse multinational PerkinElmer stuurt vanuit Groningen miljoenen coronatests de wereld over

Een Indonesische vrouw ondergaat een coronatest in Surabaya, eerder deze maand. Foto Juni Kriswanto, AFP

Meer dan een miljoen Covid-testpakketten moeten er binnenkort wekelijks in Groningen worden geproduceerd en aangeboden op de wereldmarkt.

De Amerikaanse multinational PerkinElmer maakt de productielocatie aan de Rigaweg in de stad vrijwel helemaal vrij voor een enorme opschaling van de Covid-testkits, waar wereldwijd grote vraag naar is. Over drie weken moeten er wekelijks ruim meer dan een miljoen testen van de band rollen. Om dit voor elkaar te krijgen, neemt het bedrijf tijdelijk zo’n 50 extra mensen aan. Dit is bijna een verdubbeling van het aantal dat normaal gesproken vanuit Groningen voor de multinational werkt.

Cellen losweken

Het testen of iemand corona heeft, gebeurt in ruwweg twee stappen. Eerst moet het dna van het virus worden losgeweekt uit neus- of wangslijm. Dit gebeurt met zogenoemde lysisbuffers, een techniek om cellen los te weken. Met een tweede techniek (pcr) wordt vervolgens gekeken of het losgemaakte DNA daadwerkelijk Covid-19 betreft en dus of de patiënt corona onder de leden heeft.

PerkinElmer, met in Nederland ook in Drachten en Oss locaties, heeft voor Groningen als productielocatie gekozen omdat hier voor andere toepassingen al langer met lysisbuffers wordt gewerkt. Dat er straks maandelijks miljoenen tests van de band lopen, wil nog niet zeggen dat Groningen daarmee een grote speler is op de wereldwijde markt van de coronatests. Marktleider is het Zwitserse Roche, dat zich eind maart de woede van politieke partijen op de hals haalde, toen het de eigen techniek voor lysisbuffers niet vrij wilde geven. De Zwitsers hebben wereldwijd zo’n 80 procent van de markt in handen.

Serieus opschalen

,,We deden dit al op beperkte schaal, nu gaan we serieus opschalen”, zegt Perry Luja, directeur Nederland van PerkinElmer. Hij heeft al orders binnen van de Nederlandse, Deense en Duitse overheid. ,,Maar de tests die we vanuit Groningen maken, gaan straks letterlijk de hele wereld over.” Luja heeft in de buurt van de productielocatie een hal van 1900 vierkante meter gehuurd van waaruit de tests over de wereld worden gedistribueerd.

Andere producten die het bedrijf vanuit Groningen maakt, staan tijdelijk op een lager pitje. Zo wordt hier een test gemaakt die radioactiviteit omzet in licht. Hiermee kan er in het afvalwater van kerncentrales worden nagegaan of er lekkages in de centrale zitten. ,,Dit is werk dat uiteraard door moet gaan, maar we maken hiervoor tijdelijk minder tests”, zegt Luja.

Moeilijk was het niet om aan de 50 man te komen die nodig zijn voor het opschalen van de testproductie, zegt Luja. ,,We hebben flink wat mensen aangenomen die door de coronacrisis hun baan zijn kwijtgeraakt.

Nieuws

Meest gelezen

menu