Groningse gemeenten keren miljoenen steun uit, maar duizenden zelfstandigen wachten nog (steeds)

De Groningse gemeenten hebben tijdens de coronacrisis miljoenen aan tijdelijke inkomenssteun voorgeschoten aan zelfstandige ondernemers die in nood raken. Van duizenden zzp’ers zit de aanvraag echter al weken in de pijplijn.

Horeca op de Grote Markt in Groningen.

Horeca op de Grote Markt in Groningen. Foto: Shutterstock

Dat blijkt uit een inventarisatie van Dagblad van het Noorden van de stand van zaken met de Tijdelijke overbruggingsmaatregel zelfstandige ondernemers (Tozo). Het kabinet opende die regeling nadat Nederland op 15 maart in lockdown ging ter ondersteuning van zzp’ers die hun inkomen van de ene op de andere dag zagen wegvallen.

 

Groningen heeft nog maar helft achterstand weggewerkt

Sindsdien moeten gemeenten alle zeilen bijzetten om de toestroom van aanvragen aan te kunnen. Vooral Groningen kampte met grote aanloopproblemen en kreeg de aanvragen niet binnen de beoogde vier weken verwerkt. De achterstand is nog maar deels weggewerkt. Van de inmiddels bijna 4500 aanvragen is tot deze week ruim de helft (55 procent) uitbetaald.

Groningen komt ook als negatieve uitschieter naar voren uit een landelijke enquête die vakbond FNV Zelfstandigen gisteren presenteerde. Zzp’ers in de gemeente zijn ontevreden over de lange wachttijd. Landelijk heeft een op de vijf ondervraagde zelfstandigen het geld binnen een week op de rekening. Groningen en Tilburg doen er het langst over.

Grootste run lijkt voorbij, maar nog dagelijks tientallen nieuwe aanvragen

De achterstand en de verwerkingstermijn lopen echter wel terug in Groningen, zegt woordvoerster Natascha van ‘t Hooft. Vooral toen de Tozo net werd geopend, zag de gemeente een enorme run op regeling met honderden aanvragen per dag. Sinds een piek van 400 nieuwe verzoeken op 24 maart loopt dat terug, maar nog steeds kloppen dagelijks enkele tientallen ondernemers aan om steun.

Met inmiddels 4,6 miljoen aan uitbetaalde Tozo-uitkeringen is Groningen veruit de koploper in de provincie. Maar ook Westerkwartier heeft al ruim 3 miljoen aan tijdelijke ondersteuning voor levensonderhoud toegekend. Daarvan was de eerste 2,1 miljoen voor 30 april uitbetaald. De aanvragen voor mei worden begin juni uitgekeerd.

Groningen heeft dertig man op de verwerking gezet en dat blijft voorlopig zo, zegt woordvoerster Van ‘t Hooft. ,,We zijn nu aan het inlopen en dat willen we zo houden.’’ Maar de indruk is dat de grootste run op de Tozo nu achter de rug is. ,,De nood is nog steeds hoog, maar alle ondernemers die van deze regeling gebruik wilden, konden en móesten maken hebben er nu wel een beroep op gedaan.’’

ZZp’er: Waarom moet het zo lang duren?

Groningse zzp’ers die het Tozo-geld al binnen hebben zijn blij met de steun in zware tijden, maar zitten wel met vraagtekens. ,,Waarom moet het zo lang duren?’’, zegt Robert van der Molen. De portretfotograaf zat vanaf eind maart volledig zonder werk, maar wachtte bijna zes weken op steun. ,,Collega’s in Amsterdam, waar ik fotografie doceer aan een hbo, hadden binnen twee weken hun geld. En daar is het vast niet minder druk dan hier.’’

Bovendien zag de fotograaf zijn uitkering van 1052 euro voor maart tot en met mei, direct gekort omdat hij in maart nog inkomsten zou hebben gehad. ,,Ik snap niet goed hoe de gemeente tot die berekening komt want een toelichting ontbreekt. Ook op de vraag hoe ik verlenging kan aanvragen als het na mei zo blijft, kan ik geen antwoord vinden.’’

‘Meeste zelfstandigen kunnen niet zo lang wachten’

Interieurarchitect Esther Buunk kreeg vorige week zaterdag na ruim vijf weken wachten de positieve beschikking op haar aanvraag in de bus. ,,Maar die brief was gedateerd op twee weken eerder. En het geld is nog niet binnen.’’ Veel zzp’ers kunnen niet zo lang wachten. ,,Zelf heb geen duur kantoor en kan ik nog terugvallen op het inkomen van mijn man. Maar als ik nu in mijn eentje was, zou ik het niet redden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu