Miljoenen voor Enexis voor uitbreiding energienetwerk

Foto: ANP Foto: "Koen Suyk"

Netbeheerder Enexis krijgt van de provincie Groningen een lening van circa 33 miljoen euro. Met dit geld wil Enexis het energienetwerk uitbreiden voor de energietransitie.

De lening van 33 miljoen is onderdeel van een groter investeringsplan in Enexis. De netbeheerder heeft aan haar aandeelhouders een lening van van in totaal € 500 miljoen aangevraagd. Als alle aandeelhouders meedoen op basis van hun aandelenbezit, komt de lening van de provincie Groningen neer op ongeveer € 33 miljoen (6,57%).

De provincie Groningen meldt in ieder geval 33 miljoen ter beschikking te stellen. Mochten andere aandeelhouders niet bereid zijn te investeren, dan wil de provincie de lening verhogen naar 44 miljoen. ‘Door het verstrekken van een lening aan Enexis dient de provincie het publiek belang van een goed energienetwerk’.

1,9 miljard

Het geld wordt gebruikt om de netcapaciteit van Enexis te vergroten. Dit moet gebeuren om de stroom van wind- en zonneparken te kunnen verdelen. Ook is extra capaciteit nodig voor laadpalen voor elektrische auto’s en gasloze woningen. Naar verwachting moet Enexis de komende tien jaar € 1,9 miljard extra investeren in het energienetwerk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu