Vier miljoen voor onderhoud en verduurzaming van karakteristieke panden in Groningen

De Hoge der A in Groningen. Foto: ANP

De provincie legt dit jaar 4 miljoen euro op tafel voor het onderhoud en de verduurzaming van karakteristieke panden in Groningen.

Het gaat om bijzondere panden die door de gemeenten op een lijst zijn gezet. Particulieren kunnen aanspraak maken op de helft van hun kosten voor onderhoud en verduurzaming tot een maximum van tien mille. Voor boerderijen geldt hetzelfde tot een bijdrage van hooguit twintig mille.

Hart onder de riem

,,Daarmee willen we eigenaren van karakteristieke panden een hart onder de riem steken’’, zegt gedeputeerde Mirjam Wulfse. Bond Heemschut pleitte voor een lijst met beschermde panden. De reden was dat een gebouw tegen de vlakte kon worden gegooid als de kosten van de versterking veel hoger (150 procent) zijn dan de marktwaarde. Ook bij een overschrijding van 100 procent van de herbouwwaarde kon sloop aan de orde zijn.

Erfgoedloket Groningen

Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten zijn geregistreerd, benoemd en beschermd. Andere beeldbepalende panden, die aanvankelijk niet als cultureel erfgoed te boek stonden, konden in de gevarenzone terechtkomen. Eigenaren van deze panden in het bevingsgebied kunnen voortaan terecht bij het Erfgoedloket Groningen. Mensen die vragen hebben over schadeherstel en versterking kunnen hier advies krijgen over financiering en duurzaamheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu