Hoofdpijn, concentratieproblemen, hartkloppingen: miljoenen voor trainingen tegen de aardbevingsstress in Groningen

Ongeveer 500 werknemers van woningcorporaties, gemeenten, zorginstellingen, hulpverleningsdiensten, etc kunnen worden getraind om stressgerelateerde klachten te herkennen. Foto: Shutterstock

De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in Groningen verzorgt trainingen voor de ondersteuning van gestreste inwoners in het aardbevingsgebied.

De trainingen worden gegeven aan mensen die in hun dagelijkse beroepsuitoefening tegen psychische klachten bij gedupeerden van gaswinning en bevingen aanlopen. Voor het leren helpen van inwoners die gebukt gaan onder de gasproblematiek, is uit het Nationaal Programma Groningen (NPG) tot en met volgend jaar 2,7 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Stressgerelateerde klachten leren herkennen

GGD-directeur Jos Rietveld verwacht dat met dit geld ongeveer 500 werknemers van woningcorporaties, gemeenten, zorginstellingen, hulpverleningsdiensten, etc kunnen worden getraind. Ze leren stressgerelateerde klachten herkennen. Ook kijken ze of gedupeerden openstaan voor professionele hulp.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) concluderen dat 10.000 mensen psychische klachten hebben. Volgens het rapport ‘Aanpak gezondheidsgevolgen aardbevingen’ van de GGD neemt het aantal inwoners dat door de gasellende stress ervaart alleen maar toe. Een groeiende groep heeft last van sombere stemmingen, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, hartkloppingen, hoofdpijn of slaapproblemen.

‘Nog lang niet gedaan met wantrouwen en frustratie’

Rietveld: ,,Hoe ga je om met ingewikkelde problemen bij schade en versterking? Vaak zijn degenen die hulp moeten bieden zelf ook bevingsslachtoffer. Dat maakt de gasellende tot een probleem dat zijn gelijke niet kent. We gaan dit niet zomaar oplossen. Sterkere nog, we moeten er rekening mee houden dat het nog lang niet gedaan is met de frustratie, het wantrouwen en het gedoe.’’

De bevingsgemeenten hebben dit jaar ieder 15 miljoen euro gekregen uit het NPG. Om de trainingen te kunnen financieren wordt in totaal 2,7 miljoen euro ‘terug geharkt’. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) doet er nog eens 2,7 miljoen bij voor het aanstellen van aardbevingscoaches in de gemeenten.

Problemen mogen niet onder de pet blijven

De bedoeling is dat mensen die de training hebben gevolgd in hun organisaties genoeg tijd en ruimte krijgen om aandacht te schenken aan gasgedupeerden. ,,Als dat niet gebeurt blijven veel problemen onder de pet en hebben de trainingen ook geen zin gehad. Als GGD zullen we het borgen van die betrokkenheid en het effect van de trainingen in de gaten houden.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu