Miljoenenboete voor oud-bestuurder garnalenbedrijf Heiploeg

Een productielijn bij Heiploeg in Zoutkamp. Foto Marcel van Kammen

Een voormalig bestuurder van garnalenbedrijf Heiploeg moet een boete van 13 miljoen euro betalen, meldt RTL Z. Dat is ongeveer de helft van de kartelboete die de onderneming in 2013 kreeg.

Hendrik Nienhuis, die in 2004 stopte als bestuurder van Heiploeg, was door de curatoren van het bedrijf aangeklaagd en die kregen van de rechter deels gelijk.

Nienhuis was verantwoordelijk voor de verboden prijsafspraken die tussen 2000 en 2009 van kracht waren. Dat leverde Heiploeg in 2013 een boete van de Europese Commissie van ruim 27 miljoen euro op, die het bedrijf niet kon betalen. In 2014 ging Heiploeg daarom failliet, maar via een omstreden constructie werd een doorstart gemaakt.

De schuldeisers bleven daardoor wel zitten met een probleem, want er bleef een tekort van 100 miljoen euro achter. De curatoren stelden Nienhuis daarom verantwoordelijk en legden naar nu bleek vorig jaar voor ruim 107 miljoen euro beslag op zijn bezittingen. Met acht andere bestuurders en commissarissen werd door de curatoren vorig jaar een schikking getroffen voor in totaal 3 miljoen euro.

Nieuws

Meest gelezen

menu