Miljoenenclaim van tafel: Westerwolde kan geld voor bijzonder onderwijs in de zak houden

De opluchting bij wethouder Wietze Potze (PvdA) van Westerwolde is enorm. Foto: Archief Huisman Media

De gemeente Westerwolde hoeft geen 3 miljoen euro voor het bijzonder onderwijs op tafel te leggen. De Raad van State (RvS) heeft dat bepaald.

De opluchting bij wethouder Wietze Potze (PvdA) van Westerwolde is enorm. ,,Eindelijk is deze slepende zaak voorbij en hebben we de zekerheid dat we niet dat enorme bedrag moeten betalen.’’

De zaak werd enkele jaren geleden aangespannen door de Stichting Primenius. Die regelt rooms-katholiek basisonderwijs in de regio en stelde dat de gemeente Vlagtwedde, voorganger van Westerwolde, rijksbudgetten voor het openbaar onderwijs had overschreden in de periode 2006−2010. Primenius wilde dat het extra uitgegeven bedrag ook naar het bijzonder onderwijs zou gaan, iets dat de wettelijke regels voorschrijven.

Raad van State schoof uitspraak voor zich uit

Vlagtwedde en later Westerwolde stelden dat er van overschrijdingen geen sprake was en weigerden te betalen. Het gevolg was dat zich een juridische strijd ontwikkelde waarbij ook de provincie was betrokken. Uiteindelijk belandde de zaak bij de RvS, die een uitspraak verscheidene malen voor zich uit schoof.

Die uitspraak leert overigens dat er volgens de RvS wel sprake is van een overschrijdingsbedrag, namelijk zo’n 49.800 euro. ,,Maar dat is natuurlijk heel weinig in vergelijking met die claim van 3 miljoen’’, aldus de wethouder.

Geen ruimte voor extra investeringen

De opluchting is mede zo groot omdat Westerwolde zich in financieel opzicht niet veel kan permitteren. De deze week gepresenteerde begroting voor 2021 maakt dat ook duidelijk. Volgens verantwoordelijk wethouder Bart Huizing (PvdA) hoeft volgend jaar niet fors bezuinigd te worden, maar is er ook geen ruimte om extra te investeren in schoolgebouwen, openbare gebouwen en het openbaar groen, wegen en bruggen.

,,Na volgend jaar zijn zulke investeringen wel nodig en dan zullen we moeten kiezen waar het geld precies in wordt gestoken’’, aldus Huizing. Bij dat alles is het volgens hem nodig dat het in 2018 ontstane Westerwolde altijd minimaal 8 miljoen euro in de reservekas houdt. ,,We zitten op dit moment nog boven die grens.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu