Miljoeneninjectie voor Rodin bij aanleg snel internet in Groningen

Het bedrijf Rodin in Hoogkerk krijgt bij de aanleg van snel internet in de provincie Groningen een miljoeneninjectie uit een omvangrijk Europees fonds.

De wijk Wolfsbos in Hoogeveen krijgt glasvezel.

De wijk Wolfsbos in Hoogeveen krijgt glasvezel. Foto: archief Marcel Jurian de Jong

Het gaat om het Connecting Europe Broadband Fund (CEBF) dat een meerderheid van de Rodin-aandelen in handen krijgt. CEBF investeert 43 miljoen euro in Groningen. Het gaat om 30 miljoen eigen vermogen en een financiering van 13 miljoen.

CEBF is een fonds dat wordt gevuld door de Europese Investeringsbank (EIB), de Europese Commissie, het Duitse KfW Bankengruppe, het Italiaanse Cassa Depositi e Prestiti en Caisse des Dépôts uit Frankrijk. In het fonds zat in 2018 al 420 miljoen. Volgens Rodin kunnen 109.000 huishoudens en bedrijven in de provincie Groningen digitaal worden ontsloten. Daarmee beperkt Rodin/CEBF zich niet langer tot de onrendabele gebieden in de provincie Groningen.

Rodin kende startproblemen

In 2017 kreeg Rodin van de provincie de opdracht snel internet aan te leggen op 13.000 adressen waar Ziggo en KPN geen brood in zien. Dat kan afhankelijk van de ligging van een woning en de aansluitkosten met glasvezel of een straalverbinding. De provincie wilde dat Rodin zou beginnen in het aardbevingsgebied en gaf 10 miljoen subsidie en een lening van 30 miljoen.

Rodin kwam moelijk op gang. Naar eigen zeggen vanwege startproblemen. Zo kon het bedrijf aanvankelijk geen grote aannemer vinden en ging het aan de slag met noordelijke telecomaannemers. De uitvoering van de werkzaamheden ging niet snel genoeg. In de grond langs de wegen waar de sleuven worden gegraven lagen meer stenen en ander puin dan verwacht. Ook het aanvragen en afhandelen van de benodigde vergunningen vergde meer tijd en gaf oponthoud.

‘Subsidie alleen voor onrendabele gebieden’

Met deze financiële injectie is Rodin enorm geholpen vindt gedeputeerde IJzebrand Rijzebol. Hij stelt dat met het geld de aanleg van snel internet in de hele provincie een stap dichterbij komt. Rijzebol vindt het geen punt dat Rodin zijn vleugels uitslaat buiten de onrendabele gebieden. ,,Zolang de subsidie die wij hebben gegeven maar wordt aangewend voor de gebieden die zonder onze inzet verstoken zouden bijven van snel internet.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu