Zorg in aardbevingsgebied wordt in miljoenenoperatie vernieuwd en gebundeld: nieuwe verpleeghuizen, klinieken en gehandicaptencentra

Een van de nieuwbouwplannen is het ‘expertisecentrum’ Eemsdelta in Delfzijl, dat in de buurt van het verlaten Delfzicht Ziekenhuis moet komen Foto: Archief DVHN

Het aardbevingsgebied krijgt negen nieuwe verpleeghuizen, psychiatrische klinieken en gehandicaptencentra. Twintig bestaande zorgcentra worden gesloopt. Voor dit ambitieuze plan, waar de makers sinds 2018 mee bezig zijn, ligt ruim 331 miljoen euro op tafel.

De plannen om de zorg in Noord-Groningen op de schop te gooien zijn een stap verder: partijen hebben samenwerkingsafspraken gemaakt, schetsen en ideeën zijn ingediend. In 2023 gaat als het goed is de eerste paal de grond in.

Expertisecentrum in Delfzijl

Een van de nieuwbouwplannen is het ‘expertisecentrum’ Eemsdelta in Delfzijl, dat in de buurt van het verlaten Delfzicht Ziekenhuis moet komen. Het ziekenhuisgebouw wordt gesloopt en op het terrein verrijst in de toekomst een nieuwe woonwijk.

In het nieuwe centrum komen vijftig bedden voor - vaak oudere - revalidatiepatiënten, en er komen tientallen artsen, verpleegkundigen, therapeuten en andere zorgprofessionals te werken. Vanuit dat expertisecentrum moeten die zorgwerkers ook het hele gebied doorkruisen, zodat ze hun zorg kunnen verlenen in de acht andere nieuwe zorgcomplexen verspreid door de regio.

Bestuurder Jannie Nijlunsing van ouderenzorginstelling De Hoven en directeur Yonas Tewelde van ggz-instelling Lentis noemen het expertisecentrum ‘het kloppende hart van de plannen’.

Meer vergrijzing dan elders in Nederland

Wethouder Meindert Joostens van Delfzijl sluit zich daarbij aan. ,,De aanleiding voor het vernieuwen van de zorg in dit gebied zijn de bevingen. Dat is natuurlijk negatief. Maar met deze plannen krijgt de zorg in het gebied zo’n impuls, daar wordt het alleen maar beter van.” Naast dat het arbeidsplaatsen oplevert en de inwoners straks kwalitatief hoge zorg tot hun beschikking hebben, hoopt Joostens ook dat het de krimp in de regio tegenwerkt.

De nieuwbouw is broodnodig, zeggen Tewelde en Nijlunsing. De bevolking van het gebied wordt gemiddeld ouder, de vergrijzing is hier gemiddeld hoger dan in de rest van Nederland en er verdwijnt steeds meer zorg. Zo sloot het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl de deuren en is de toekomst van de huisartsenspoedpost in dat gebied onzeker. Wachtlijsten nemen overal in de zorg in de regio toe.

'Voorkomen dat zorg alleen in stad Groningen beschikbaar is'

,,Je kan voorspellen dat er langzaam maar zeker steeds meer gaat verdwijnen als we niets ondernemen’’, zegt Tewelde. ,,We moeten voorkomen dat alle zorg in de toekomst alleen nog maar in de stad Groningen beschikbaar is’’, voegt Nijlunsing toe.

Het vervangen van twintig verouderde zorgcentra door negen nieuwe, klinkt als een vermindering van de zorg in de regio. Maar volgens de zorgprofessionals gaat het om het samenvoegen van zorg die nu verspreid is over verschillende gebouwen.

In de zorgplannen die nu op tafel liggen, is samenwerken het sleutelwoord. ,,Wij als ouderenzorg hoeven niet per se onze eigen gedragsdeskundigen in dienst te hebben’’, legt Nijlunsing van De Hoven uit. ,,Die deskundigen kunnen ook in de gehandicaptenzorg en psychiatrie aan het werk.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu