Miljoenentekort jeugdzorg in provincie Groningen opgelopen

Het tekort van Groningse gemeenten voor de jeugdzorg is fors gegroeid. Na de zomer werd duidelijk dat het tekort was opgelopen tot 14 miljoen euro, maar dit is nog groter geworden.

Wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) van de gemeente Groningen zei dit woensdagavond tijdens de commissie welzijn. Met welk bedrag het is toegenomen kon hij nog niet zeggen. ,,Maar het is fors geld.’’ Bestuurders bespreken het tekort eind deze week.

Vechtscheidingen

Steeds meer kinderen komen in de jeugdzorg terecht. Volgens gemeenten neemt de sociale problematiek van kinderen toe door onder meer vechtscheidingen en psychische stoornissen.

De tekorten verschillen per regio. Gemeenten als Groningen (-4,1 miljoen) en Oldambt belandden flink flink in de rode cijfers. Er zijn gemeenten die tekorten in de jeugdzorg dekken met overgebleven gelden uit andere sociale potjes. Dat is niet overal mogelijk.

Of er straks genoeg geld is voor persoonsgebonden budgetten en zorg die door gemeenten wordt gecontracteerd, is nog onzeker.

Onderzoek NOS

Enkele jaren geleden zijn jeugdtaken overgeheveld van de provincie naar de gemeenten. Gemeenten zouden problemen eerder signaleren en aanpakken, waardoor er minder zware zorg nodig is. Uit onderzoek van de NOS en Binnenlands Bestuur onder 228 gemeentebesturen blijkt dat die verandering meer tijd kost.

Solidariteitsregeling

In september stapten tien gemeenten uit de financiële solidariteitsregeling, waarbij was afgesproken dat ze tekorten samen zouden opvangen. Het gaat de gemeenten Leek, Zuidhorn, Marum, Grootegast, De Marne, Eemsmond en Bedum. Eerder stapten de gemeente Groningen, Vlagtwedde en Bellingwedde eruit.

Nieuws

Meest gelezen

menu