Milou Deelen stelt seksisme bij Vindicat aan de kaak: ‘Ik voelde me diep vernederd’

Een vrouwelijk lid van studentencorps Vincidat plaatste woensdagmiddag een video op Facebook waarin ze scherpe kritiek uit op seksisme binnen de vereniging.

„Vandaag is het Internationale Vrouwendag en deel ik, Milou Deelen, mijn verhaal met jullie”, schrijft de studente (21) op Facebook. Deelen postte de video met begeleidende tekst rond het middaguur. Tegen de avond was haar bericht duizenden keren geliked en bijna zevenhonderd keer gedeeld.

In de video, die Deelen samen met fotografe Jonna Bruinsma maakte, is ze zelf te zien terwijl ze op drukke, openbare plekken bordjes omhoog houdt met teksten als ‘hoer’, ‘slet’ en ‘laag’. Teksten die ze binnen haar studentenvereniging geregeld naar haar hoofd geslingerd krijgt, stelt ze in haar facebookbericht.

Vernederd

„Ik was het lijdend voorwerp van een lied dat jaarlijks door tientallen jongens wordt gezongen over ‘het laagste meisje van het jaar’.” Ook zou over Deelen zijn geschreven dat je haar ‘kon doen voor een pakje peuken en een Smirnoff’. Toen ze de makers van de opmerkingen confronteerde, kreeg ze te horen dat het als grap bedoeld was en dat ze om zoiets moest kunnen lachen.

Deelen zag er de humor niet van in. Integendeel: „Ik schaamde me diep en voelde mij vernederd.” Door met haar ervaringen naar buiten te treden, wil ze een statement maken. „Mijn seksualiteit is van mij, en niet stof voor jouw grap.” Bovendien wordt er met twee maten gemeten als het gaat om seksueel gedrag, vindt ze: „Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof. Als meisjes – zoals ik – dit doen, daalt het respect voor ons of verliezen we onze waardigheid. Laten we hier bij stilstaan vandaag, en ons vooral níét schamen voor onze seksualiteit. (...) Ik vraag niet om je medelijden, wel dat je naar me luistert. Want slutshaming gebeurt overal, en dat is niet oké.”

Bijval

Deelen kreeg veel bijval. Ze had nooit verwacht dat haar actie zo veel aandacht zou krijgen, maar ze is er blij mee: „Het zegt wel iets.” Ook het bestuur van Vindicat staat achter de actie, zegt abactis Fleur Ponne.

„Ik vind het dapper dat Milou zich zo kwetsbaar opstelt om aandacht te vragen voor slutshaming. Ze wil een verandering in zowel de Nederlandse als de verenigingscultuur teweeg brengen en daar staan wij als bestuur volledig achter.”

Maar niet alle reacties hebben deze toon. Sommigen noemen Deelen naïef, anderen bestempelen haar als ‘sletje’ en maken grappen over haar boodschap. Een herhaaldelijk voorkomende: ‘Een sleutel die op vele sloten past, is een goede sleutel. Een slot dat met vele sleutels open gaat, is een slecht slot.’

Smakeloos

Ponne: „Onvoorstelbaar dat er – nota bene op Vrouwendag – mensen zijn die op zo’n smakeloze manier reageren.” Het bestuur van Vindicat is met Deelen in gesprek, stelt Ponne, „om over haar situatie te praten en te kijken naar manieren om deze omgangsvorm binnen de vereniging uit te bannen.”

Of het gaat om een verenigingsbreed probleem, kan Ponne niet zeggen. „Er zijn tot dusver geen andere meisjes met soortgelijke verhalen gekomen, maar Milou heeft wel de drempel verlaagd voor eventuele anderen om hun verhaal te doen.”

Nieuws

menu