Minder Gronings gas nodig door zachte winter

Minister Eric Wiebes. Foto: Archief ANP

Door de zachte winter is er dit gasjaar 1,1 miljard kuub gas minder uit Groningen nodig. Dat schrijft minister Eric Wiebes aan de Kamer.

De NAM mag daardoor geen 11,8 miljard kuub gas winnen in het Groningenveld, maar maximaal 10,7 miljard kuub. Wiebes verwacht zelfs dat door het aanhoudend zachte weer de uiteindelijke winning nog iets lager uitkomt, zo rond de 10 miljard kuub.

Buitenlands gas

De bewindsman profiteert ook van het feit dat er grote hoeveelheden buitenlands gas door bijmenging van stikstof geschikt zijn gemaakt voor afnemers van gas uit Groningen. Voorts is er meer gas beschikbaar doordat de gasopslag bij Norg is uitgebreid.

Wiebes maakte afgelopen week bij een bezoek aan Zuidbroek bekend dat de gaskraan in Groningen in maart 2022 dichtgaat. Hij was in Zuidbroek om het startsein te geven voor de bouw van een nieuwe stikstoffabriek. Daar wordt over twee jaar jaarlijks zo’n 7 miljard kuub gas uit het buitenland geschikt gemaakt voor gebruik in ons land door het bijmengen met stikstof.

Nieuw gasbesluit vóór 1 oktober

Volgend jaar is er bij gemiddelde temperaturen nog zo’n 9,3 miljard kuub gas uit Groningen nodig. Wiebes neemt vóór 1 oktober een nieuw gasbesluit voor komend jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu