Minder aardbevingen in 2020 dan in voorgaande jaren (maar Groningen houdt kans op schokken)

Het KNMI houdt de seismologische data in Groningen in de gaten. Foto: Archief ANP

De eerste beving van 2021 is alweer een feit (zondagavond, 1.3 op de schaal van Richter, epicentrum Sappemeer). Toch neemt het aantal bevingen in Groningen af: waren het er nog 85 in 2019, in 2020 waren het er 69.

„We zien dat het totaal aantal bevingen omlaag gaat”, zegt hoofd seismologie Läslo Evers van het KNMI. „En in het afgelopen jaar waren er geen bevingen met een magnitude boven de 3.0 op de schaal van Richter.”

Sinds 2010 zijn er niet zo weinig bevingen opgetreden in Groningen als afgelopen jaar, dat blijkt uit de cijfers die het KNMI op haar site heeft gepubliceerd. Nu de gaskraan steeds verder wordt dichtgedraaid, loopt de kans op zwaardere aardbevingen in Groningen terug.

Minder kans op zware bevingen

Toch zijn we in Groningen nog niet van de schuddende bodem af. Uit onderzoeken van Staatstoezicht op de Mijnen blijkt dat het in Groningen qua bevingen mogelijk nog jaren onrustig blijft. Ook volgens Evers betekent het dichtdraaien van de gaskraan niet dat er geen zware beving meer kan voorkomen in het noorden.

„Ik vergelijk het vaak met de opwarming van het klimaat. We weten dat het warmer wordt in Nederland en dat de kans op een Elfstedentocht daarmee afneemt. Maar, we weten ook dat er altijd extremen voorkomen. Dus is het mogelijk dat we ooit nog wel een Elfstedentocht kunnen schaatsen.” Dat geldt ook voor de zwaardere bevingen: de kans wordt kleiner, maar blijft aanwezig.

Magnitude zegt niet alles

Evers houdt de situatie in Groningen daarom nauwlettend in de gaten. „Daar is ook alle reden toe. De bevingen in Groningen zijn van een lagere magnitude dan die in sommige andere landen. Maar dat zegt niet alles. De bevingen vinden dicht onderdeel het oppervlak plaats in een regio waar veel mensen wonen. Dat heeft veel impact. Voor ons is het heel duidelijk dat we daar bovenop moeten zitten.”

Bovendien staan de huizen in Nederland op een vrij slappe ondergrond. „Ze staan op modder en op klei. De huizen zijn in Groningen bovendien nooit gebouwd met het idee dat er ooit aardbevingen zouden komen .

69 bevingen in Groningen

In heel Nederland waren er vorig jaar 90 aardbevingen. De meeste vonden plaats in het Groningen-gasveld, 69 in totaal. De zwaarste beving van vorig jaar was die in Loppersum op 14 juli: een klapper van 2,7 op de schaal van Richter. Het is niet de zwaarste ooit gemeten in Groningen. Die plek is nog steeds voor de aardbeving in Huizinge op 16 augustus 2012 met een magnitude van 3,6.

Hè? 90 bevingen in Nederland, waarvan 69 in Groningen? Waar trilt de aarde dan nog meer? In ons land komen zowel geïnduceerde (door menselijk handelen veroorzaakt, zoals de gaswinning) als natuurlijke aardbevingen voor. Die laatste treden voornamelijk op in het zuiden van Nederland en komen voort uit de natuurlijke bewegingen van de aardkorst.

En de toekomst? „Dat is koffiedik kijken. Het enige wat we in grote lijnen kunnen zien, is een afname van het aantal bevingen en een kleinere kans op zware aardbevingen.”

Nieuws

menu