Minder geslachtsziekten in Groningen, Drenthe en Friesland tijdens gehele coronapandemie

Het lijkt erop dat de coronamaatregelen een gunstig bijeffect hebben gehad op de overdracht van geslachtsziekten in Noord-Nederland. Daar wijzen cijfers van het medisch laboratorium Certe op.

Doktersassistente Jitske Lageveen zit klaar voor een soa-spreekuur voor jongeren.

Doktersassistente Jitske Lageveen zit klaar voor een soa-spreekuur voor jongeren. ARCHIEFFOTO NIELS DE VRIES

Tijdens de gehele coronapandemie zijn in de drie noordelijke provincies minder gevallen van de verreweg meest voorkomende geslachtsziekte chlamydia gevonden door Certe. Wekelijks testten in 2020 sinds half maart gemiddeld 10 tot 25 noorderlingen minder positief dan een jaar eerder, toen er nog geen coronapandemie was. Ook in de eerste helft van 2021 bleven die cijfers even laag.

Eenderde minder gevallen van chlamydia

In totaal is in 2020 bij 2226 noorderlingen chlamydia vastgesteld, 30 procent minder dan de 3196 in 2019. In 2020 is wel ongeveer een kwart minder getest op seksueel overdraagbare aandoeningen dan in 2019.

,,Dokters hebben aanzienlijk minder patiënten gezien. Maar wij denken dat er iets gerichter is aangevraagd”, zegt arts-microbioloog Alewijn Ott. ,,Dit alles wekt de indruk dat de lockdown tot gevolg heeft gehad dat er minder besmettingen zijn. Dat zie je ook wel aan de landelijke cijfers.”

,,Het is fijn dat er minder geslachtsziekten zijn overgedragen, zo is er ook heel weinig influenza gevonden tijdens de lockdown”, vervolgt Ott. ,,Maar het betekent ook dat jongeren minder contact konden hebben, dat zal niet elke jongere als positief beoordelen”.

Huisartsen moeten alert zijn op geslachtsziekten

Hij zegt huiverig te zijn voor wat er gebeurt als straks alle maatregelen worden losgelaten. ,,Ik hoop dat de scholen tijdens het begin van het studiejaar ook de nadruk leggen op veilig contact, dat er ook materiaal wordt verspreid over veilig vrijen”.

De voortekenen zijn vooralsnog niet ongunstig. ‘De gevolgen van de korte, maar heftige periode van ontspanning na het loslaten van de meeste coronamaatregelen op 26 juni 2021 zijn nog niet terug te zien in de cijfers’, schrijft Certe in een nieuwsbrief aan de noordelijke huisartsen. Die eerste week is zelfs het laagste aantal chlamydiagevallen vastgesteld sinds het begin van de coronapandemie. Toch vraagt Certe de huisartsen de komende maanden alert te zijn op geslachtsziekten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu