Minder hennepkwekerijen opgerold

De politie-eenheid Noord-Nederland heeft het afgelopen jaar flink minder hennepkwekerijen ontmanteld. In Drenthe, Groningen en Friesland werden in totaal 527 wietkwekerijen opgerold.

Dat blijkt uit cijfers die zijn opgevraagd bij de politie.

Ten opzichte van 2013 (-13,4 procent) en 2014 (-22 procent) zijn dus fors minder kwekerijen ontmanteld in de drie noordelijke provincies. Politie en justitie constateren aan de andere kant dat een hoop hennepkwekerijen professioneler worden. Ook gaat de illegale hennepteelt met enige regelmaat hand in hand met zware georganiseerde criminaliteit.

De politie, die het aanpakken van de illegale hennepteelt een speerpunt noemt, schat dat ongeveer een op de zes á zeven kwekerijen wordt opgerold. De politie trof in Drenthe 124 hennepkwekerijen aan, in Groningen 207 en Friesland 192.

Netbeheerder Enexis berekende op verzoek hoeveel stroom er afgelopen jaar is gestolen in Drenthe en Groningen door hennepkwekers. Het gaat om 32 miljoen kilowattuur. Volgens Jans Pepping van Exenis heeft zo’n hoeveelheid stroom een marktwaarde van 6,4 miljoen euro. Het dorp Roden en omgeving - met zo’n 15.000 inwoners - verbruikt in een jaar tijd zo veel stroom.

Volgens Brancheorganisatie Netbeheer Nederland zorgen de elektriciteitsdieven er voor dat de elektriciteitsrekening 3 euro per huishouden hoger uitvalt. Netbeheerders en energiebedrijven verrekenen de stroomdiefstal deels door in de prijs.

Nieuws

Meest gelezen

menu