'Minder hulpvragen in aardbevingsgebied Groningen, maar schrijnende situaties nog lang niet opgelost'

Aardbevingsschade. Foto: ANP/Anjo de Haan

De problematiek rond schrijnende situaties in het aardbevingsgebied is nog lang niet opgelost. Het aantal hulpvragen loopt wel iets terug. Dat stelt de Commissie Bijzondere Situaties in het jaarverslag 2020.

,,De bevingen nemen af, maar we zijn er nog lang niet’’, zegt voorzitter Janny Vlietstra. De commissie helpt mensen die medische, psychische en financiële problemen hebben.

De gevolgen van de aardbevingen zijn veelal de druppel die de emmer doen overlopen. Het gaat om individuele situaties, waar mensen zelf niet uit komen en waar dringend hulp nodig is. In 2019 kreeg de commissie vaak via burgemeesters 41 aanvragen. Vorig jaar kwamen er 14 aanvragen binnen.

Invloed coronapandemie?

Vlietstra zegt geen verklaring te hebben voor de afname. In hoeverre de coronapandemie invloed heeft op de aardbevingsproblematiek is nog niet goed vast te stellen. ,,Ligt het virus hieraan ten grondslag? Wachten bewoners op versterking of is de reden te zoeken in een verbeterde schadeafhandeling? Het zijn vragen die we op dit moment onderzoeken.’’

Ondertussen duurt het proces van de bouwkundige versterking van woningen veel en veel te lang. Onderzoek volgt op onderzoek, aldus de commissie. Mede daardoor lopen mensen vast. De versterking moet dan ook sneller en beter worden opgepakt. Schadeafhandeling blijft voor veel mensen een uitermate complexe materie. De vraag waar mensen staan in het proces van schadeafhandeling is voor de commissie vaak al een flinke zoektocht.

Veel onzichtbaar leed

De inzet van aardbevingscoaches werkt goed, maar er is nog veel onzichtbaar leed. Blijvende aandacht voor kwetsbare groepen als ouderen en sociaal zwakkeren blijft noodzakelijk. Omdat de commissie er uitsluitend is voor particulieren, kan zij voor zzp’ers en ondernemers met bedrijf aan huis weinig betekenen.

De oplossing zou moeten worden gezocht in een nauwe samenwerking tussen de Nationaal Coördinator Groningen en het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Zij moeten voorkomen dat de kleine ondernemers tussen wal en schip vallen. Een vergeten groep in de aanpak van de aardbevingsproblematiek lijken de huurders. De commissie komt meerdere malen situaties tegen waarin zij de dupe zijn van de gevolgen van de aardbevingen.

Het opkopen van woningen werd in 2020 amper ingezet als instrument, in tegenstelling tot voorgaande jaren. De aantrekkende woningmarkt heeft hier waarschijnlijk een positieve invloed op. De commissie ziet ook dat mensen niet per definitie uit het gebied weg willen. De ‘trek uit het gebied’ was enkele jaren nog zichtbaar maar neemt duidelijk af.

Sinds de oprichting van de commissie in 2014 is voor de hulp in 303 situaties ongeveer 21 miljoen euro uitgegeven.

Nieuws

menu