Minder mensen met WW-uitkering in provincie Groningen. Lerarentekort neemt toe

Foto: UWV

Het aantal inwoners van de provincie Groningen met een WW-uitkering is in de maand mei verder afgenomen. Daardoor zijn steeds minder werkzoekenden beschikbaar om het toenemende aantal vacatures te vervullen. Dit leidt in veel sectoren tot een krappe arbeidsmarkt.

Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.

In de provincie Groningen kregen 5470 mensen eind mei een WW-uitkeringen. Dat zijn er 267 minder (4,7 procent) dan een maand eerder. Vooral in de landbouw, horeca en catering, de bouw en de metaalindustrie nam het aantal uitkeringen af.

Ten opzichte van eind mei 2021 was zelfs sprake van een daling van 30 procent.

Meer vacatures dan werkzoekenden

Ook in het onderwijs nam het aantal uitkeringen af. Eind mei hadden 140 docenten in de provincie Groningen een WW-uitkering. Daar tegenover stonden 170 openstaande vacatures. Dit betekent dat minder werkzoekenden beschikbaar zijn voor een groeiend aantal onderwijsvacatures. Een trend die al voor de coronacrisis werd ingezet.

In het Noorden concentreren de personeelstekorten zich in het voortgezet onderwijs. Al langere tijd is sprake van een tekort aan docenten voor de exacte vakken wiskunde, natuurkunde scheikunde, biologie en ict/informatica, en talen. Daar zijn nu andere vakgebieden, zoals economie en maatschappijleer, bijgekomen. Alleen bij de kunst- en cultuurvakken is nog geen sprake van krapte.

Leraren met pensioen

In het primair onderwijs is het tekort aan leraren basisonderwijs het grootst in de Randstad, al breidt het aantal regio’s met een krappe arbeidsmarkt steeds verder uit. In de arbeidsmarktregio Groningen zijn meer werkzoekenden beschikbaar voor openstaande vacatures, maar ook hier hebben veel scholen in het basisonderwijs te maken met lerarentekorten. De verwachting is dat deze de komende jaren toenemen, omdat veel leraren met pension gaan.

Bijkomend probleem in het onderwijs is dat lerarenopleidingen kampen met een dalende instroom. De verwachting is dan ook dat de lerarentekorten de komende jaren aanhouden.

Nieuws

Meest gelezen

menu