Minder huishoudens met grote schulden, ondanks corona. Gezinnen in Appingedam, Delfzijl, Emmen, Oldambt, Pekela en Veendam kampen wel vaker dan gemiddeld met financiële problemen

Het aantal huishoudens in ons land met grote schulden is ondanks de coronacrisis iets afgenomen. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal huishoudens met grote schulden nam ondanks de coronapandemie niet toe, aldus het CBS.

Het aantal huishoudens met grote schulden nam ondanks de coronapandemie niet toe, aldus het CBS. Foto archief LC

Nederland telde op 1 oktober 2020 ruim 614 duizend huishoudens met geregistreerde problematische schulden, aldus het CBS. Dat is 7,6 procent van alle particuliere huishoudens. Aan het begin van vorig jaar, voor de coronapandemie, was dat 7,9 procent.

Het CBS sluit overigens niet uit dat het nog enige tijd duurt voor de totale omvang van het aantal gezinnen dat financieel in problemen is gekomen tijdens corona zichtbaar wordt.

Onder de nieuwe huishoudens met schulden nam het aandeel met een zelfstandige of iemand met een flexibel contract toe. Van de huishoudens die financieel in zwaar weer zitten, had 45 procent één of meer kinderen. Dat blijkt uit het dashboard Schuldenproblematiek, dat het CBS in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft gemaakt.

Gemeenten die 1 oktober vorig jaar de grootse aantallen huishoudens met problematische schulden hadden waren Rotterdam (15,5 procent), Schiedam (13,7 procent), Lelystad (13,4 procent) en Den Haag (13,3 procent). Van de vier grote steden telde Utrecht met 6,5 procent relatief weinig huishoudens met onbetaalde rekeningen

Westerkwartier en Het Hogeland hebben minste schulden

In Noord-Nederland valt de slechte score van Pekela op (11,7 procent). Ook in Delfzijl (10,3 procent), Oldambt (10 procent) en Appingedam en Veendam (beide 9,5 procent) hebben veel huishoudens grote moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Westerkwartier (4,8 procent) en Het Hogeland (5,9 procent) doen het aanzienlijk beter. In Drenthe valt vooral Emmen uit de toon met 9,2 procent van de huishoudens die flink in het rood staan.

De gemeenten die er in gunstige zin uitspringen zijn Rozendaal, Bunnik en Veere, met respectievelijk 1,3 procent, 2,5 procent en 2,9 procent van de huishoudens met forse schulden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu