Minder structuur door corona: studenten lopen vast

Uit bed rollen, een ander shirt aan en de laptop openklappen voor het online college. Alleen op je studentenkamer, dag in dag uit. Zo ziet het leven van de student in de coronacrisis er uit. Wat doet dat met hun mentale gezondheid?

Een eenzame fietser op het Zernikeplein. Studenten komen elkaar nauwelijks meer tegen, niet tijdens colleges en ook niet in hun vrije tijd op een terras.

Een eenzame fietser op het Zernikeplein. Studenten komen elkaar nauwelijks meer tegen, niet tijdens colleges en ook niet in hun vrije tijd op een terras. Foto: Jaspar Moulijn

Ook zonder corona waren er de afgelopen jaren geregeld signalen dat het niet goed gaat met de mentale gezondheid van studenten. Burn-outs, stress en eenzaamheid. „Dat ligt aan verschillende dingen. Tegenwoordig word je heel erg gestimuleerd zo snel mogelijk af te studeren”, zegt Marinus Jongman, voorzitter van Groninger Studentenbond (GSb). „Mark Rutte heeft acht jaar over zijn studie gedaan, maar universiteiten vinden tegenwoordig dat je in drie jaar je bachelor moet halen.”

„Daarnaast is er veel competitie onderling. Iedereen wil de beste zijn en ook de BSA is een oorzaak van stress”, aldus Jongman. BSA staat voor Bindend Studie Advies: het aantal punten dat een eerstejaars student moet halen om naar het tweede jaar te mogen. Daarnaast is het leenstelsel volgens Jongman een stressfactor. „Als je een jaar langer studeert kost het je zo 8000 euro.”

Tijdens de coronacrisis

Dat is de normale situatie. Nu speelt het coronavirus mee. „Door de coronacrisis hebben studenten nu minder structuur in hun dagelijkse leven en we zien dat ze daardoor vaker vastlopen”, zegt Nynke Beintema, manager Studentenzaken bij de Hanzehogeschool Groningen. „Bovendien missen ze iets waar jongeren over het algemeen veel behoefte aan hebben: contact.”

Beintema vertelt dat studenten moeilijk op gang komen met studeren, ze missen de gesprekken met medestudenten of voelen zich niet gezien.” De Hanzehogeschool nam een team van psychologen aan toen de coronacrisis uitbrak. „Dat gaat fysiek waar mogelijk, online als het moet of niet anders kan”, aldus Beintema. „Daarnaast kunnen studenten altijd naar de studieloopbaanbegeleider en kunnen ouderejaars een buddy zijn voor de eerstejaars studenten.”

„Bang voor wat er gaat gebeuren in februari”

Vooral de eerstejaarsstudenten hebben het moeilijk. „Ze weten niet of ze hun studie leuk vinden, of dat het ligt aan de online colleges”, zegt Studentenbondvoorzitter Jongman. „We zijn bang voor wat er gaat gebeuren in februari.” Als eerstejaars studenten hun studie niet leuk vinden, stoppen zij vaak vlak voor februari. Dan hoeven studenten hun studiebeurs en de ov-studentenkaart niet terug te betalen.

De Hanzehogeschool heeft in de gaten dat het extra moeilijk is voor de eerstejaars. „We geven onze eerstejaars prioriteit als het gaat om bijvoorbeeld fysieke colleges”, aldus Beintema.

De Groningse hogeschool heeft voor studenten die hulp nodig hebben Hanze Student Support, waar ze een afspraak kunnen maken met de decaan. „Die decaan helpt de student in een gesprek om helder te krijgen wat er speelt en wat nodig is. Wanneer er mentale problematiek speelt, verwijst de decaan door naar de studentenpsycholoog”, vertelt Beintema. „Wanneer er sprake is van heftige problemen, verwijzen we de student naar de huisarts.”

„We zien dat de universiteiten en hogescholen erg hun best doen om hun studenten te helpen”, zegt Jongman. „Maar voor heel veel mensen is het nog niet genoeg.” Hij hoorde dat de wachttijd van de studentpsycholoog van de RUG (Rijksuniversiteit Groningen) oploopt naar twee maanden. „Zo lang kan je niet wachten.”

Kritiek

Voorzitter Jongman is het niet helemaal eens met de kritiek op jongeren die zich niet aan de coronaregels zouden houden. Volgens hem is het belangrijk te realiseren dat de jongeren die nu nog naar feestjes gaan, maar een klein stukje van het geheel zijn. „Het komt uit behoefte voor sociaal contact”, zegt hij.

„De brief van burgemeester Koen Schuiling van Groningen was echt een beetje vingertje wijzen, daar komt onvrede van”, vervolgt Jongman. „In het voorjaar is het allemaal heel goed gegaan en zijn er allerlei initiatieven ontstaan vanuit studentenverenigingen om anderen te helpen.”

„Studenten doen heel hard hun best om zich aan de regels te houden. Ze cijferen zichzelf een beetje weg, omdat we alleen maar horen dat wij het verpesten”, zegt Jongman. „Je leest nooit iets over jongeren die netjes theedrinken en op anderhalve meter afstand van elkaar zitten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu