Minder zelfmoorden door psychoses in Noorden

Foto: Archief DvhN

De kans dat iemand met een psychose zelfmoord pleegt is in Noord-Nederland fors gedaald. Dat komt volgens onderzoekers van Lentis en het UMCG doordat de zorg aan psychosepatiënten is verbeterd.

Twintig jaar geleden was het risico op suïcide door een psychose bijna 10 procent. Nu is die kans gedaald naar 2,4 procent. Dat schrijven Stynke Castelein, Edith Liemburg en andere onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Onder patiënten die in een psychose belanden, is zelfmoord een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdig overlijden. Door deze patiënten al snel na het begin van hun psychose internsief te behandelen en daarbij samen te werken tussen de ggz-instellingen en de academische zorg, worden veel patiënten geholpen. Uit de cijfers blijkt nu ook dat dat werkt. ,,Harder en relevanter kan een uitkomstmaat niet zijn'', zegt professor dr. Lieuwe de Haan van het AMC Amsterdam in een reactie op het onderzoek.

De samenwerking tussen de zorginstellingen maakt deze regio tot een schoolvoorbeeld van deze verbeterde zorg, schrijven de onderzoekers. De Haan stelt dat de aanpak breder kan worden ingevoerd in Nederland zodat minder patiënten met schizofrenie zelfmoord gaan plegen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Gezondheid
menu