Koffiedrinken met je billen op de koude stoep. Ondernemers halen laatste zitjes weg na waarschuwingsbrief van de gemeente Groningen

Bezoekers van de binnenstad van Groningen - en dat waren er zaterdag naar omstandigheden best veel - konden nog maar een paar plekken vinden om even uit te blazen.

De bankjes naast de busbaan op de Grote Markt zijn de uitzonderingen waar je je elders opgehaald visje nog zittend kunt opeten. De bankjes zitten vast aan de afscheiding van het commerciële terras, dat vanwege corona is gesloten.

De bankjes naast de busbaan op de Grote Markt zijn de uitzonderingen waar je je elders opgehaald visje nog zittend kunt opeten. De bankjes zitten vast aan de afscheiding van het commerciële terras, dat vanwege corona is gesloten. Foto: DvhN

Er stonden minder stoeltjes en bankjes op straat dan eerder deze week. Alleen wie goed zocht op rustige plekken, kon nog een paar -illegale- zitplekken vinden. Sommige bedrijven haalden ook hun tafeltjes naar binnen, en maakten het hun klandizie daarmee extra moeilijk.

Waarschuwing

Ondernemers in Groningen waren extra voorzichtig door een waarschuwingsbrief die de gemeente vrijdagavond verspreidde en duidelijk maakte dat het echt gedaan is met de versoepelingen. Dat de terrasruimte niet voor andere activiteiten mag worden gebruikt en dat parasols (enkele stonden er nog), afscheidingen en meubilair weg moeten.

Horeca mag open zijn voor afhaal en bezorgen, zonder dat daar buiten speciale activiteiten voor nodig zijn. Foodtrucks en barretje die soms opdoken, zijn uit den boze. De openbare ruimte mag alleen vlak langs de gevel worden gebruikt als uitdeel- of wachtplek. Met een brede vensterbank heb je als winkelier veel geluk.

Winkels

Behalve de horeca werd de detailhandel aangesproken op de aanwezigheid van kledingrekken, reclameborden en vooral zitjes op straat waardoor wandelaars niet meer veilig rondliepen. Een flink aantal kappers en andere bedrijven waar je even op je afspraak moet wachten, liet de stoeltjes nog wel gewoon staan.

Volgens de gemeente was de brief nodig omdat er hier en daar veel spul op straat werd gezet. In de brief staat dat het coronavirus toeneemt en nog steeds prominent aanwezig is in de samenleving. ,,Wij vinden het spijtig dat horeca en detailhandel wederom enorm worden geraakt door de lockdown. ’’

Ondernemers kregen na de eerste coronagolf juist meer ruimte voor het gebruik van de openbare ruimte. Het was de bedoeling dat terrassen het hele jaar open bleven (die zijn normaal gesproken dicht in de winter). De versoepeling werd teruggedraaid door de tweede coronagolf.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu