Mini-museum Thesinge in een lijkenhuisje

Pluc Plaatsman toont het baarhuisje bij de Kloosterkerk. foto Siese Veenstra

De grasmaaier en het tuingereedschap moesten wijken voor twee oude grafdeksels. Het baarhuisje van de Kloosterkerk in Thesinge is vanaf dinsdag open als minimuseum.

Op een boerenakker ten noordoosten van Thesinge werden in 1964 drie sarcofaagdeksels van zandsteen gevonden. Ze belandden in het kunstdepot van het Groninger Museum in Hoogkerk. De historische commissie van Thesinge heeft nu twee daarvan teruggehaald naar het dorp. ,,Deze grafdeksels horen bij de historie, ze maken deel uit van Thesinge’’, zegt commissielid Pluc Plaatsman (63).

Bed van zand

Ze liggen in het baarhuisje, dat begin 1900 werd gebouwd voor het opbaren van de doden die vanwege het risico op het verspreiden van ziektes niet meer thuis mochten liggen. Het huisje op het kerkhof bij de Kloosterkerk werd in 2004 herbouwd en gebruikt als opberghok. Voor die spullen is nu een nieuw tuinschuurtje ontworpen.

De twee gebroken grafdeksels liggen in het oude lijkenhuisje op een bed van zand. ,,Dat is omdat ze aan de onderkant niet egaal zijn ’’, legt Plaatsman uit. Aan de wand hangt een foto op ware grootte van een compleet gave grafdeksel. ,,Dat is de derde die gevonden is, maar die mocht niet naar Thesinge en is achtergebleven in het depot van het museum’’, aldus Plaatsman.

Thesinger sarcofaagjes

De terugkeer van de deksels is reden voor een feestje. Bakker Hoekstra uit Bedum bakte speciaal zandkoekjes (‘Thesinger sarcofaagjes’) en de historische commissie maakte samen met de plaatselijke commissie van de Stichting Oude Groninger Kerken een kleine uitgave over het schrijven in kloosters. Ook werden twee wandelroutes door het dorp uitgezet. De ene is een historisch tochtje van een half uur en de andere wandeling neemt drie kwartier in beslag en leidt langs de vindplaats van de sarcofaagdeksels.

Vanmiddag bij de officiële opening spreekt onder anderen museumdirecteur Andreas Blühm. De burgemeester van Ten Boer, André van de Nadort, mag de grote rode strik rond het baarhuisje doorknippen. Als burgervader, maar tevens als goede buurman die ook lid is van de grasmaaierpoule van de Kloosterkerk.

Uiteindelijk is alle aandacht bedoeld om het verhaal van het Germania-klooster dat ooit in Thesinge stond, kracht bij te zetten. De huidige Kloosterkerk is het enige overblijfsel van een grote twaalfde-eeuwse abdijkerk die ooit tot het kloostercomplex Germania behoorde.

Nieuws

menu