Minicamping met groot comfort: De Heemtuin in Muntendam is bijna klaar om eerste gasten te ontvangen

Na drie jaar voorbereiden is het zover: er kan officieel gekampeerd worden in De Heemtuin in Muntendam. Een minicamping met desgewenst groot comfort.

 Het uitzicht van camping De Heemtuin.

Het uitzicht van camping De Heemtuin. Foto: René Beishuizen

,,Onze mailbox loopt al vol met reserveringen en vragen. De eerste gast komt zaterdag 31 juli. We hebben een gezin uit Nijmegen dat voor veertien dagen een plek heeft gereserveerd.”

Projectleider Wietske Trausel van De Heemtuin in Muntendam is enthousiast over de opening van de minicamping in een natuurgebied dat ruim 50 hectare groot is.

Drie jaar voorbereiding

Er staan twee luxe en evenveel grote en kleine tenten klaar voor de gasten. Ook zijn er drie plekken gecreëerd waar kampeerders hun eigen tent kunnen neerzetten.

,,We zijn hier al drie jaar mee bezig en bijna zover om de eerste gasten te mogen ontvangen.” Er is en wordt nog hard gewerkt op het terrein. Dit project kost zo’n 100.000 euro. Het benodigde bedrag is mede bijeengebracht via fondsen.

Glamping in de Heemtuin

De gloednieuwe tenten (‘voorzien van een koelkast en een keuken’) staan er al. De elektriciteit wordt deze week aangelegd. ,,We zouden donderdag (23 juli, red.) proefdraaien met gastslapers, maar dat hebben we moeten uitstellen.” De campinggasten kunnen gebruikmaken van drie douches en vier toiletten.

De gasten moeten zich voorlopig zien te redden als het gaat om de catering (ontbijt, lunch en avondeten). ,,Ze kunnen tijdens de openingsuren gebruikmaken van ons restaurant.” Trausel wil in de toekomst wel ontbijten en dergelijke aanbieden bij de tenten.

Medewerkers WerkPro verantwoordelijk voor camping

De Heemtuin wordt gerund door WerkPro. Dat is een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer kans biedt op een (betaalde) baan. Deze medewerkers zijn ook verantwoordelijk voor de camping.

,,Ze zijn trots op wat we hier met z’n allen realiseren. De medewerkers hebben ideeën zat, we moeten ze remmen. Er zijn er bij die ‘s avonds laat naar de camping komen om te zien of alles er nog staat.” Gasten krijgen een noodtelefoonnummer dat ze ‘s nachts kunnen gebruiken voor calamiteiten.

Combinatie natuur en recreatie

Trausel heeft geen idee wat voor gasten naar Muntendam komen. Die kunnen in ieder geval genieten van de rust, (dieren)geluiden en de natuur waarop ze uitkijken.

In 2010 kwam Marc Hesp, de toenmalige VVD-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Menterwolde, al met het idee voor een commerciële minicamping in De Heemtuin. Een specifieke groep kampeerders zou volgens hem op deze locatie afkomen. De combinatie natuur en recreatie noemde Hesp een goede.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu