Stadjers met laag inkomen gaan minder afvalstoffenheffing betalen in Groningen

Foto: Archief DVHN / Kees van de Veen

Over één ding in het politiek gevoelige afvaldossier is de Groningse gemeenteraad het toch eens: Groningers met lage inkomens moeten minder betalen. Vanaf volgend jaar is er daarom een ruimere kwijtscheldingsregeling voor de afvalstoffenheffing.

In de oude regels voor de afvalstoffenheffing kregen minima eerst vijf jaar een korting van 57 procent, en kwamen ze pas daarna voor volledige kwijtschelding in aanmerking. In het nieuwe regelsysteem waarvoor de gemeenteraad twee weken geleden koos, krijgen ze die volledige kwijtschelding al na drie jaar. ,,Een rechtvaardige manier om echt een verschil te maken voor mensen die het niet breed hebben’’, oordeelt raadslid Jasper Been (GroenLinks).

Links wil al jaren ruimere kwijtschelding

Hij en zijn raadsgenoot Julian Bushoff (PvdA) zien de verruimde kwijtschelding als een doorbraak. De linkse raadspartijen doen al jaren hun best om er de handen voor op elkaar te krijgen. ,,Maar er was altijd wel een reden waarom het niet lukte’’, volgens Bushoff. Been: ,,Soms was er geen meerderheid, meestal was er geen geld.’’

De hoogte van de afvalstoffenheffing voor 2021 is nog niet bekend. Wel besloot de gemeenteraad dat het tarief voorlopig vast blijft. Mogelijk stapt Groningen op een later moment over op een systeem met gedifferentieerde tarieven (diftar), waarbij inwoners meer afvalstoffenheffing betalen naarmate ze meer weggooien. De gemeente doet daar de komende jaren verder onderzoek naar.

Nieuws

Meest gelezen

menu