Minister Blok neemt in het najaar een besluit over de toekomst van gasopslag Grijpskerk

Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken verwacht in het najaar een besluit te nemen over de toekomst van de gasopslag in Grijpskerk.

Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat.

Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat. ANP

Dat zei hij maandag tijdens een bezoek aan de gasopslag. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) slaat in Grijpskerk, evenals bij Norg, gas ondergronds op. Deze gasopslag wordt gebruikt als reservebuffer voor als het bijvoorbeeld heel erg koud is.

Gasopslagen Grijpskerk en Norg optimaal inzetten

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseerde demissionair minister Blok van Economische Zaken en Klimaat in juni om de gasopslagen in Grijpskerk en Norg optimaal in te zetten. Zo hoeft er zo min mogelijk gas te worden gewonnen uit het Groningenveld en kan dat veld in 2023 definitief sluiten.

De opslag in Grijpskerk zou vanaf 2022 de ‘standbyfunctie’ kunnen vervullen die nu voor het Groningenveld is weggelegd. De opslag is nu nog bestemd voor hoogcalorisch gas. De gasopslag zou dan ingezet kunnen worden voor de opslag van geïmporteerd hoogcalorisch gas dat vanaf volgend jaar bij de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek op de laagcalorische kwaliteit van het Groningengas wordt gebracht.

Toekomst van de gasopslag

De demissionair minister sprak na zijn bezoek aan de gasopslaglocatie met wethouders Hielke Westra (Westerkwartier) en Kirsten Ipema (Noordenveld), gedeputeerde Tjeerd van Dekken (provincie Groningen) en omwonenden over de toekomst van de gasopslag.

Gemeenten Westerkwartier en Noordenveld willen een correcte afhandeling van mijnbouwschade. Als de omzetting van de gasopslag doorgaat, willen de gemeenten dat inwoners schade kunnen melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). De gemeente Westerkwartier wil dat als de opslag van functie wijzigt, het wettelijk bewijsvermoeden ook geldt in het gebied rondom Grijpskerk.

Blok verwacht in het najaar een besluit te nemen over de toekomst van de gasopslag in Grijpskerk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu